FETÖ'nün paravan şirketleri tespit edildi

FETÖ'nün paravan şirketleri tespit edildi

FETÖ’nün 9 bin paravan şirketi tespit edildi.

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının ikinci adımıparavan şirketlere yöneldi. İstihbarat, emniyet ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) 17-25 Aralık sonrasında paravan firmalar üzerinden yapılan yüklü para transferlerini inceledi, önemli ayrıntılara ulaştı. MASAK, mal varlığı ile orantısız para transferi gerçekleştiren örgüt üyelerini belirledi. Bank Asya kanalıyla kullanılan yüklü miktarda bireysel ve ticari kredinin de bu şirketler üzerinden yurtdışına aktarıldığı tespit edildi.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, paralel yapılanma içinde faaliyet gösteren yaklaşık 28 bin kişinin kurup yönettiği 9 binin üzerinde şirket bulunuyor. Bunlardan 6 bini örgütün aktif elemanları tarafından yönetildi. Örgütle 17-25 Aralık tarihinden sonra bağlantısını koparmayan, dershane, okul ve yurtların kayıtlı olduğu şirketlerin sayısı 400'ü buluyor.

FETÖ üyeleri kurdukları paravan şirketler üzerinden milyarlarca lira para transferi gerçekleştirdi. Yabancı isimlerle de işbirliği ile ortaklık yapısı değiştirilen paravan şirketler hem nakit akışı hem de örgütün yönetici kadrosunun Avrupa'ya kaçışı için kullanıldı. Şirketlerin eğitim kurumları başta olmak üzere çeşitli sektörler üzerinden faaliyette gibi gösterildiği, bunların bazı ülkeler üzerinden ABD'ye düzenli olarak para akışı sağladığı belirlendi. Son dönemde yapılan operasyonlarda yakalanan, gözaltına alınanların kurdukları bazı şirketlerin hisselerinin çaycı ve işçiler üzerine olduğu da görüldü. Milyarlık şirket hisselerinin haberleri olmadan bu isimlerin üzerine yapıldığı ifade edildi. Sahtekârlık faaliyeti olarak kurulan paravan şirketlerin kurucusu kilit isimlere ilişkin bütün hesap hareketleri çıkarıldı. Üç yıllık dönemde yurtdışına bankacılık sistemi üzerinden örgütün gönderdiği para tutarının birkaç milyar dolar görünse de paravan şirket üzerinden yapılan transferler bunun çok üzerinde. Para transferlerinde özellikle eğitim kurumları kullanıldı. Bank Asya kanalıyla bireysel ve ticari krediler verilerek elde edilen nakit paralar da bavullarla yurtdışına çıkarıldı. Para transferlerinde uluslararası eğitim enstitülerinin şubelerini de kullandıkları belirtildi. Bankalardaki murakıpları aracılığıyla bazı işadamları, siyasilerin kredi bilgilerine erişen örgüt üyelerinin, sanal para transferleri de gerçekleştirdiği öğrenildi.

HESAPLAR BLOKE EDİLDİ

15 Temuz sonrasında FETÖ'nün asker, emniyet ve yargı ayağından sonra başlatılan iş dünyası operasyonları devam ederken, hesapları bloke edilen şirket sayısı da 4 bine ulaştı. Paravan şirket üzerinden kurulan uluslararası bağlantılarda da ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Bu şirketlerin de yabancı isimlerle 17-25 Aralık sonrası yapılanişbirliği ile ortaklık yapısını değiştirdiği belirlendi.

100 VAKIF 22 GİZLİ KASA

17 Aralık operasyonunun hemen ardından yaklaşık 100 vakıf üzerinden milyonlarca euro yurtdışına kaçırıldı. Vakıfların gizlikasası olarak görülen 22 isim de yurtdışına kaçtı. Bu tarihten sonra para transferinin en fazla yapıldığı ülkelerin başında Kanada, ABD, İngiltere, Güney Afrika, Almanya geliyor.

KİŞİSEL DOSYA TRAFİĞİ

Her şüpheli işadamı kişisel dosyası içinde değerlendirilerek incelendi. Bu kişilerin yurtiçi ve yurtdışı bağlantıları incelendi. Yurtdışındaki bazı banka hesaplarına yapılan transferler incelendi. Örgüt bazı ülkelerde faaliyetlerini bir çatı dernek altında değil doğrudan yatırım, iş ağları ile yürütüyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Türk vatandaşları üzerine kayıtlı çok sayıda şirket olduğu görüldü.
 

Sabah