ABD tarihinde bir ilk !

ABD tarihinde bir ilk !
Güncelleme:

ABD dolarında ilk kez bir siyahi kadının fotoğrafını kullanacak.

ABD hükümeti, 5,10 ve 20 dolarlık banknotlarını, kadın hakları ve demokrasi temasıyla yeniden tasarlama kararı aldı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yeni 20 dolarlık banknotların ön yüzüne, kölelik karşıtı Afrika kökenli Amerikalı Harriet Tubman'ın portesine yer verilecek.

Banknotun arkasında ise ABD'nin 7. Başkanı Andrew Jackson'ın portresi ve Beyaz Saray resmedilecek. Yeni 20 dolarlar, böylece siyahi bir kadının resmini taşıyan ilk ABD banknotu olarak tarihe geçecek.

ABD banknotlarındaki ilk kadın, 1891-1896 yıllarında 1 dolarlık sertifikalar üzerinde resmedilen Martha Washington'du.

5 DOLARA MARTİN LUTHER KİNG RESMİ GELEBİLİR

Ön yüzünde ABD'nin ilk Hazine Bakanı Alexander Hamilton'ın resmedildiği 10 dolarlık banknotların arka yüzüne ise 1913'de kadınlara oy hakkı verilmesi için yapılan yürüyüşü simgeleyen bir tasarım getirilecek.

Tasarımın, ABD'nin önde gelen kadın hakları savunucularından Lucretia Mott, Sojourner Truth, Susan Anthony, Elizabeth Stanton ve Alice Paul'u onurlandırmak amacını taşıdığı bildirildi.

5 dolarlık banknotlara ise başkent Washington'da bulunan Lincoln Anıtı'nda yaşanan ve Amerikan demokrasisi için önem taşıyan olaylar resmedilecek. Bu tasarımın içinde Marian Anderson, Eleanor Roosevelt ve Martin Luther King gibi isimlerin yer alması bekleniyor.

2020'YE KADAR BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, yeni banknotların tasarımının, Amerikalı kadınların oy hakkı kazanmasının 100. yıl dönümü olan 2020'ye kadar bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Geçen yazdan bu yana merakla beklenen kararı, öğle saatlerinde düzenlediği telekonferansla açıklayan Lew, şu değerledirmeyi yaptı:

"Harriet Tubman'ın portresini yeni 20 dolarlık banknotlarda kullanma kararı, yaşlı, genç binlerce Amerikalıdan gelen yanıtlarla alındı. Özellikle, çocukların yazdığı, Tubman'ın sadece tarihi bir figürden ziyade demokrasiye katılım ve liderlik açısından bir rol model olduğunu gösteren yorumlar beni çok şaşırttı. Onun inanılmaz cesur hikayesi, ulusumuzun bugün sahip olduğu eşitlik ve demokrasi ideallerine yönelik kararlığını ortaya koyuyor. Biz de onun mirasını onurlandırmaya, portresine banknotumuzda yer vererek devam edeceğiz."