Avrasya Tüneli’ne 2,5 ayda 2 TL zam

Avrasya Tüneli’ne 2,5 ayda 2 TL zam
Güncelleme:

20 Aralık'ta açılışı gerçekleştirilecek olan Avrasya Tüneli geçiş ücretleri doların rekor üzerine rekor kırması sebebiyle bugün itibarıyla %16 zamlandı.

İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarını deniz tabanının altından karayoluyla bağlayacak Avrasya Tüneli 20 Aralık’ta açılıyor. Tünel, bittiğinde, kara tünelleriyle birlikte 5.4 kilometre olacak. Tünelin en derin noktası ise eksi 106.4 metre. Avrasya Tüneli’nin tamamlanmasıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresi trafiğin olmadığı zamanlarda 15 dakikaya kadar inecek.

AÇILMAYAN TÜNELE 2,5 AYDA 2 TL ZAM

13 Eylül’de Tünelden geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar+KDV olarak açıklanmıştı. Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprülerinde KDV oranının yüzde 8 olarak uygulandığı göz önüne alınırsa Avrasya Tüneli’nde de aynı oranın uygulanacağı tahmin ediliyor. Tünel 13 Eylül’de açılsaydı, tünelden geçmek isteyen bir otomobil, ozamanki 2,96 seviyesindeki dolar/TL üzerinden KDV dahil 12,79 TL’lik bir ücret ödeyecekti. Ancak dolar kurunun rekor üzerine rekor kırması üzerine tünele daha açılmadan zam geldi. Tünelden geçmek isteyen bir otomobil şu anki kur (3.44 TL) üzerinden KDV dahil 14,86 TL’lik bir ücret ödemesi gerekiyor. Buna göre Avrasya Tüneli geçiş ücretleri daha açılmadan iki buçuk ayda yüzde 16 (2 TL) zamlanmış oldu. Tünelden geçmek isteyen minibüsler ise 6 dolar + KDV ödeyecek.

AVRASYA TÜNELİ'NDE GERİ SAYIM BAŞLADI - İŞTE PROJENİN SON HALİ / FOTO-GALERİ

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Tünelden yalnızca otomobil ve minibüsler geçebilirken en fazla 2.80 m yükseklikteki araçlar yararlanabilecek. Ağır taşıtlar, motosiklet ve yayalar geçemeyecek. Tünelden geçmek isteyen otomobiller 4 dolar + KDV, minibüsler ise 6 dolar + KDV ödeyecek.

Sözcü