Devlet TL kullanacak

Devlet TL kullanacak
Güncelleme:

Merkez Bankası, doları frenlemek için yaptığı hamlenin ardından Bakan Zeybekci, devletin satış ve işlemlerde dolar kullanacağını söyledi.

Merkez Bankası, döviz kurundaki hızlı artışa karşı faiz silahını çekerken, doları frenlemek için başka tedbirler de alınacağı öğrenildi. Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ekonomi zirvesinin yaptığı toplantılarda başka kararların da alındığını belirterek "Kamunun dolarizasyonu ve TL ile ilgili adımlar atılacak. Devlet, satışlarında ve işlemlerinde TL'yi kullanacak" dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapılan ekonomi zirvesinin sonuçlarını değerlendiren Zeybekci, "Bu sadece faizle ilgili kararlar değil ardında başka kararlar var. Yani orada kamunun dolarizasyonuyla ilgili daha çok TL ile ilgili adımlar olacak.

TL'nin, milli paramızın çok daha fazla değerini artırıcı tedbirlerle ilgili, sadece faiz ayağı değil diğer ayaklar da var" dedi.

Zeybekci, devletin satış ve işlemlerinde TL'yi kullanması şeklinde adımlar atılacağını ifade etti. Hükümet, dolardaki artış ve piyasalardaki hareketliliğe yönelik geçen hafta cuma günü önce Finansal istikrar Komitesi (FİK), ardından da Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplanmıştı. EKK'da, dolardaki artış için Merkez Bankası'nın adım atacağı açıklanmıştı.

'DÜŞÜRDÜĞÜ GİBİ ÇIKARIR DA'

Önceki gece de ekonomi zirvesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Zirvenin ardından da dün Merkez Bankası'nın faiz artış kararı geldi. Zeybekci, Merkez'in faiz artış kararını ise "Kendi kararı. Düşürme kararı gibi yükseltme kararı da alabilir. Kendi kararını kendisinin almasını destekliyorum" sözleriyle değerlendirdi.

ERBAKAN'IN HAYALİ

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın en büyük projesiydi ekonomideki millileşme. Erbakan kamu kuruluşlarının paralarının kamu bankalarında tutulmasını istiyordu. Başbakanlığa geldiği zaman verdiği ilk talimatlardan biri de bu oldu. Ayrıca merhum Başbakan ticarette ağırlıklı olarak Lira’nın kullanılması yönünde sürekli uyarılarda bulunuyordu.