Devletin kasası dolacak !

Devletin kasası dolacak !
Güncelleme:

Meclis'te kabul edilen yasa ile borç yapılandırması nedeniyle Hazine'ye milyarlarca lira girecek.

Meclis’te kabul edilen yasa ile borç yapılandırmasından Hazine’ye yüklü para girecek. 30 milyarı matrah artırımından olmak üzere borç yapılandırmasından toplam 100 milyar lira gelir sağlanacak. Varlık barışından da 100 milyar lira gelmesi bekleniyor.

Borç yapılandırması ve varlık barışı piyasaları rahatlatırken, Hazine’nin de yüzünü güldürecek. Ekonomi yönetimi varlık barışından 100 milyar TL civarında beyan beklerken, borç yeniden yapılandırmasından da bir o kadar gelir bekliyor. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, borç yapılandırması 30 Haziran 2016’dan önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamlarını kapsıyor. Maliye Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre 72 milyar liralık bölümü sosyal güvenlik primleri olmak üzere toplam 170 milyar liralık bir rakam yeniden yapılandırılacak.

Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, ile SGK ve belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılmasından 60-70 milyar liralık bir tahsilat beklentisi bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) yakın bir kaynak kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının yanı sıra asıl gelir kalemlerinden birinin de matrah artırımı olduğuna dikkat çekiyor. Matrah artırımından da 30 milyar liraya yakın bir rakamın gelebileceği ifade ediliyor. Toplamda borç yapılandırmasından gelecek rakamın 100 milyar lirayı bulması bekleniyor. 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı yasa ile vergi ve prim borçlarına kapsamlı bir yapılandırma imkanı getirilmişti. 39.4 milyar liralık kamu borcu yeniden yapılandırılırken 26.4 milyar liralık da vergi geliri elde edilmişti.

MATRAH ARTIRIMI ÖNEMLİ

Varlık Barışı’nda paranın yıl sonuna kadar gelmesi gerekirken, borç yapılandırmasında taksitli seçeneğin tercih edilmesi halinde taksit ödemeleri 2018 yılına sarkabilecek.

Varlık Barışı’na yastık altı birikimleri içeren yurtiçinin de dahil olmasıyla birlikte 100 milyar liranın üzerinde bir beyan beklediklerini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Borç yapılandırmasından da oldukça umutluyuz. Geçmişteki örnekleri ve deneyimleri de göz önünde bulundurursak, hem vergi ve prim yapılandırması hem de matrah artırımından önemli miktarda gelir bekliyoruz. Mükelleflere önemli bir şans tanımış olduk. Bu sefer daha fazla başvuru yapılmasını bekliyoruz” dedi.