Dolar 6 TL'ye yerleşti ! Euro ise 7 TL sınırında

Dolar 6 TL'ye yerleşti ! Euro ise 7 TL sınırında
Güncelleme:

Piyasa kamu bankalarının döviz satışları, Merkez Bankası'nın sıkılaştırma tedbirleri, S-400 füzeleri ve İstanbul seçimlerini izlerken dolar/TL güne 6.10'un altında başladı.

Dolar/TL, yüzde 0,1 değer kaybıyla 6,0550 seviyesinden alıcı buluyor.

Dün en yüksek 6,1319'u gören dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 1,3 üzerinde, 6,0594'ten tamamladı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından sanayi üretim verisi sonrası düşüşe geçerek saat 10.40 itibarıyla yüzde 0,1 azalışla 6,0550 seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yatay seyirle 6,8082'den, sterlin/TL yüzde 0,3 düşüşle 7,8263'ten alıcı buluyor.

Avro/dolar paritesi yüzde 0,1 yükselişle 1,1236, sterlin/dolar paritesi yüzde 0,1 düşüşle 1,2939 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi ise 0,1 artışla 97,38 seviyesinde bulunuyor.

ABD ile Çin arasındaki müzakerelerden sonuç alınamaması ve ABD'nin Çin'e yönelik uygulamaya aldığı gümrük tarifesinden sonra misilleme olarak Çin'in de ABD'den ithal edilen 60 milyar dolarlık mal grubuna gümrük tarifesi uygulama kararı, küresel piyasalardaki negatif seyrin sürmesinde etkili oldu.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam yaptığı açıklamada, haziran sonunda Japonya'da yapılacak G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşeceğini bildirdi.

Analistler, dün açıklanan mart ayı cari açık verilerinin beklenenden iyi gelmesine rağmen dünya borsalarındaki negatif seyirle dolar/TL'nin yüzde 1,3 değer kazandığını anımsatarak, yurt içinde siyasi gelişmelerin öne çıktığını belirtti.

Yurt dışında Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ZEW endeksleri ile ABD'de ithalat ve ihracat fiyat endekslerinin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 6,23'ün önemli direnç, 5,9650'nin destek konumuna geldiğini kaydetti.

ALTIN FİYATLARI

Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 252,1 lira seviyesinde dengelendi.

Dün dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle yükseliş eğiliminde hareket eden altının gram fiyatı, yüzde 2,32 değer kazanarak günü 253,2 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, bugüne düşüşle başlamasının ardından saat 10.15 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,4 azalışla 252,1 lira seviyesinde dengelendi. Kapalıçarşı'da çeyrek altın 415 lira, Cumhuriyet altını 1.697 liradan satılıyor.

Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izleyen altının ons fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 0,2 düşüşle 1.297,2 dolar seviyesinden işlem görüyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, Çin'in gümrük tarifelerinde ABD'ye misilleme yapmasının dün altın fiyatlarında yükselişe sebep olduğunu kaydetti.

ABD ve Çin tarafından gelecek açıklamalar ile Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi verisinin takip edileceğini belirten Memiş, "Yurt içi piyasalarda dolar kurunun 6 lira seviyesinin üzerinde kalıcı olması ve altının ons fiyatında yükselişlerin sürmesi, altının gram fiyatını olumlu yönde destekliyor. Gram altında 257 lira önemli direnç bölgesi konumunda." değerlendirmesinde bulundu.

Seçiniz...