Merkez Bankası'nın son hamlesi doların ateşini yükseltti

Merkez Bankası'nın son hamlesi doların ateşini yükseltti
Güncelleme:

Yeni haftada piyasalarda dalgalanma devam ediyor. Merkez Bankası'nın swap piyasasında TL fazini yüzde 1.5 oranında düşürmesiyle dolar kuru yükselişe geçti. Açıklama öncesi 6,03 olan kur, açıklamanın ardından 6.09 seviyesini gördü.

Yeni güne 6,03 seviyesinden başlayan dolar kuru, Merkez Bankasının swap piyasasında Türk Lirası faizini yüzde 25,5'ten yüzde 24'e düşürmesiyle yükselişe geçti. Dolar kuru, Merkez'in açıklamasından sonra 6 kuruş birden yükselerek 6,09'u gördü. Dolar şu sıralar, 6,06'dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro ise 6,77'den alıcı buluyor.

MERKEZ FAİZİ 1,5 PUAN DÜŞÜRDÜ

Merkez Bankası dolar kurundaki sert hareketlerin önüne geçmek amacıyla swap piyasalarındaki faiz oranlarını yükseltmişti. Ekonomi piyasalarında uzun süre tartışmalara neden olan faiz artışı kararı sonrası dolar kuru bir miktar gerilemişti. Merkez Bankası aldığı yeni bir kararla swap piyasalarında uygulanan faizi 1,5 puan düşürdü.

Merkez Bankası'ndan dövizde yeni hamleMerkez Bankası'ndan dövizde yeni hamle

DOLAR KURU FAİZ KARARI SONRASI YÜKSELDİ

Merkez Bankası'nın kararı öncesi dolar kuru 6,03 TL seviyelerinde gezerken faiz indirme kararı sonrası 6,09 TL seviyesine kadar yükseldi. Dolar kuru daha sonra yapılan kar satışları sonrası bir miktar gerileyerek 6,07 seviyelerine düştü. Dolar kuru şu sıralar 6,06'dan işlem görüyor.

BDDK'dan döviz hamlesi !BDDK'dan döviz hamlesi !

ABD VE ÇİN'İN TİCARET SAVAŞI

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı Google ve diğer Amerikalı teknoloji şirketlerinin Çinli telekomünikasyon devi Huawei ile işbirliğini bırakmasıyla yeni bir boyuta geçerken dün Fed Başkanı Powell açıklamalarda bulundu.

Powell, özel sektör borçlarındaki artışa dikkat çekti ancak henüz 2008'dekine benzer bir risk oluşturmadığını ve izlemede olduklarını belirtti. Ticaret görüşmelerine ilişkin de konuşan Powell, "Müzakerelerin sonucu henüz bilinmiyor, yüksek belirsizliğe sahip ve bu konu üzerine hükümde bulunmak için henüz çok erken dedi.

Bloomberg HT'nin haberine göre "Şu anki para politikasının halka doğru hizmet ettiğini düşünüyoruz" diyen Fed Başkanı, Fed'in halihazırda uyguladığı yüzde 2 enflasyon hedefi yerine bir aralık söz konusu olabileceğini işaret ederek, "Para politikasını tekrar gözden geçiriyoruz. Bunlardan biri bir aralık kullanmak” dedi. Powell ayrıca enflasyon için, "Dinamiklerin değiştiğinin farkındayız, mükemmel olmasa da iyi cevaplarımız var" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin konuşması ve açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ana gündem maddeleri. FOMC tutanaklarındaki enflasyon cephesindeki tespitler izleniyor.

Fed Başkanı Powell mayıs başındaki toplantı sonrası açıklamada enflasyonda ilk çeyrekte görülen düşüşün beklenmedik olduğunu söyleyerek, "Geçici faktörler devrede olabilir." demişti.

Seçiniz...