Dolar aldı başını gidiyor !

Dolar aldı başını gidiyor !
Güncelleme:

Dolar, 2.86 TL'yi de aşarak yükselişini sürdürüyor.

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının etkisiyle 2,8637'ye kadar çıktı.

Küresel risk iştahının, dünya ekonomisine ilişkin makro ekonomik verilerin karışık bir görünüm ortaya koyması ve merkez bankalarının para politikalarına yönelik belirsizliklerin devam etmesiyle azaldığı belirtiliyor.

Dolar endeksi, son 7 işlem gününde görülen düşüşünü sonlandırarak dün Ocak 2015'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeden yükselişe geçerken, buna bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sert bir şekilde düştü.

Dün güne 2,8041'den başlayan ve 2,7916'ya kadar gerileyen dolar/TL, doların tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının etkisiyle yükselişe geçerek 2,8511'i görmüştü.

Bugün de diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olarak yükseliş eğilimini sürdürerek 2,8637'yi gören dolar/TL şu dakikalarda 2,8610 düzeyinden alıcı buluyor. Avro/TL ise yaklaşık 2,5 ayın en yüksek seviyesi olan 3,2927'yi görmesinin ardından 3,28'in üzerinde dengelendi.

Analistler, küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla gelişen ülke para birimlerinin değer kaybını sürdüreceğini tahmin ederek, teknik açıdan dolar/TL'de 2,8700 seviyesinin direnç, 2,8350 seviyesinin ise destek konumunda takip edileceğini ifade ediyor.

GÖZLER BU GÖRÜŞMEDE

AKP'de aylık olarak yapılan ve kongreden sonra partinin en üst karar alma organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Cuma günü yaptığı toplantıda, partideki atama/görevden alma yetkisini Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'ndan alarak tekrar MKYK'ya verdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, normalde her Perşembe yaptıkları haftalık olağan görüşmesini bugün saat 18.00'de gerçekleştirecek.

PİYASA KRİZİ FİYATLAMIYOR

Bankacılar bugünkü görüşmenin tarihinin de değişiklik göstermesiyle birlikte konunun yakından izleneceğini belirtirken bir bankanın döviz masası müdürü, "Aslında Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki görüş ayrılığı olduğunu ilk kez dile getirilmiyor. Uzun zamandır gündemde ancak henüz bu sürecin bir krize dönüşme ihtimali piyasada tam olarak fiyatlanmıyor" dedi ve ekledi:

"Eğer sürecin, istifa, partiden ayrılık gibi ilerleyeceği öngörülseydi TL dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışamazdı. Çok daha kötü performans gösterirdi. Ancak gelişmeler süreci yakından takip etmenin gerekliliğini gösteriyor. İkili arasındaki görüşmenin de bugüne alınması bunun bir kanıtı."

Bankacılar dün küresel piyasalar satıcılı olduğunda yurtiçindeki risklerin yatırımcı gözünde bir anda daha görünür olmaya başladığına dikkat çekmişlerdi.

TL YÜZDE 1,5 DÜŞÜŞ YAŞADI

TL dün dolar karşısında yüzde 1.5 civarında sert bir değer kaybı yaşasa da benzer para birimlerinde yüzde 3'e yaklaşan değer kayıpları yaşanmıştı.

Piyasalarda siyasi gündemin haricinde bugün TCMB'nin reel efektif döviz kuru endeksi ve Cuma günü açıklanacak olan ve piyasalar tarafından yakından izlenecek olan ABD tarım dışı istihdam verileri öncesi bugün açıklanacak ABD ADP istihdam verileri yakından takip edilecek. Bunun dışında TCMB'nin 1000'da açıklayacağı aylık enflasyon gelişmeleri ABD'de 1530'da açıklanacak istihdam maliyeti, verimlilik, PMI verileri, dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri ve ISM hizmetler endeksi de yakından izlenecek.

TAHVİL GETİRİLERİ DE SERT YÜKSELDİ

Bankacılar tahvil getirilerinin son bir kaç aylık dönemde yüzde 11'li seviyelerden tek haneye gerilediğinin düşünüldüğünde yükselişlerde hem küresel satış baskısının hem de lokal gelişmelerin kar realizasyonu için neden yarattığına da dikkat çektiler.

Tahvil-bono piyasasında 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.28 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.36 oldu. 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.27 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.46 oldu.