Seçimle gerileyen dolarda rüzgar tersine döndü

Seçimle gerileyen dolarda rüzgar tersine döndü
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim zaferinden sonra 4,55 TL seviyesine kadar gerileyen dolar, yeninden 4,69 TL seviyesine yükseldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'nin seçimlerden birinci çıkmasının ardından Türk lirası varlıklar haftaya pozitif başladı. TL, sabah saatlerinde dolar karşısında yüzde 3'e varan prim yaptı. Kur, 4.5343 ile iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Benzer şekilde euro da 5.2848 seviyesine kadar geriledi. Borsa İstanbul'da da BIST 100 endeksi açılışını yüzde 3.5 artışla yaparak 99.000 puanın üzerini test etti.

İlerleyen saatlerde dolar ve Euro yönünü yukarı çevirirken, borsanın da eksi bölgeye geçtiği görüldü. BIST-100, seçimlerin ardından ilk işlemlerde yüzde 3.55 yükselişle açıldıktan sonra kazançlarını kademeli olarak geri vererek 95.300 seviyesine geriledi.

Dolar/TL 4.69’un üzerini test ederken, euro/TL 5.46'nın üzerine çıktı.

Analistler piyasada ilk tepki olarak pozitif seyrin ardından, Erdoğan'ın TCMB politikaları ve faizlere yönelik sert söylemlerinin devam edip etmeyeceği, oluşturacağı ekonomi ekibi, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği ve dış ilişkilerin nasıl gelişeceği belli olana kadar piyasalarda temkinli volatil bir seyir görülebileceğine işaret ediyor.

ALTIN FİYATLARI DÜŞÜYOR

Cuma günü dolar kurundaki değer kayıplarının etkisiyle düşüş eğiliminde hareket eden altının gram fiyatı günü önceki kapanışa göre 0,80 azalışla 191,1 liradan tamamlamıştı.

Altının gram fiyatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde salt çoğunluğu elde etmesinin ardından dolar kuruna bağlı olarak haftaya düşüşle başladı. Saat 10.10 itibarıyla altının gram fiyatı önceki kapanışının yüzde 2,5 altında 186,4 liradan işlem görürken, aynı dakikalarda Kapalıçarşı'da çeyrek altın 304 lira, Cumhuriyet altını da 1.240 liradan satılıyor.

Son iki haftada etkili olan düşüş eğilimini yeni haftaya da taşıyan altının ons fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 0,3 azalışla 1.266 dolar seviyesinden işlem görüyor.

BORSA YÜKSELİŞE GEÇTİ

BIST-100, açılışını 3.403 puan ve yüzde 3.55 artışla 99.255 puandan gerçekleştirdi.

Türk lirası varlıkların pozitif ayrışmasının devam edebileceğini ve oynaklığın azalmasının beklenebileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan cuma günü 95.852 puandan kapanan BIST 100 endeksinde 98.200 ve 100.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini söyledi.

Piyasaların özellikle ekonomi konusundaki söylemleri, para politikası ve faizler konusunda verilecek mesajların takip edileceği önmeli görülüyor.

Analistler, "Erken seçimlerin açıklanmasının ardından yaklaşık yüzde 15 değer kaybeden BIST’in kayıplarını bir kısım telafi etmesi beklenebilir, ancak önümüzdeki dönem için ekonomi yönetiminin atacağı adım ve reformlar ile küresel piyasalarda görülen gelişmelerin BIST’in performansında daha ön planda olacağı kanaatindeyiz" değerlendirmesini yapıyor.

Seçiniz...