Dolar Cumhurbaşkanlığı sistemine böyle tepki verdi

Dolar Cumhurbaşkanlığı sistemine böyle tepki verdi
Güncelleme:

Cuma günü son işlemlerde 3.72 seviyesinden kapanan dolar/TL saat 21:55 itibariyle 3.63/3.65 seviyesinde bulunuyor.

Anayasa değişikliği için yapılan halkoylamasında, resmi olmayan sonuçlara göre "evet" çıkmasının ardından dolar/TL 3,6250'yi gördü. Dolar güne 3.63 seviyesinde başladı.

Piyasaların merakla beklediği referandum sona erdi. Başkanlık sistemini öngören 18 maddelik Anayasa değişikliği için 55 milyon seçmen sandık başına gitti. Katılım yüksek olduğu seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51.2 evet, yüzde 48.8 hayır oyu kullanıldı. 

Referandum belirsizliğini geride bırakan piyasaların ilk tepkisi döviz tarafında görüldü. Dolar/TL, gece Asya piyasalarında 3.6250 seviyelerine indi. Dolar/TL, cuma günü yurt içi piyasalarda 3,69'un üzerinde seyretmiş ve hafta kapanışına yakın uluslararası piyasada 3,7376'ya kadar çıkmıştı.

Halkoylamasının ardından uluslararası piyasada 3,6250'ye kadar gerileyen dolar/TL, saat 22.30'da, önceki kapanışına göre yaklaşık yüzde 3 gerileyerek 3,6310 seviyelerinde dengelendi. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 2,1 azalışla 3,8600, sterlin/TL yüzde 2,20 düşüşle 4,5510 dan işlem gördü.

TL VARLIKLAR DEĞERLENİR

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, önümüzdeki süreçte Türk Lirası'nda güçlenme ve TL varlıklarda da değer kazanmanın yaşanacağını belirterek, "Fitch'in ocaktaki not kararının ardından da benzer şekilde piyasa tepkisi görmüştük. Piyasa, seçim öncesinde olasılıkları fiyatladı gibi görünüyor. Borsada ve kurda temkinli seyir söz konusuydu. Seçimin gerçekleşmesi ve sonucun belirli olmasıyla artık piyasa seçim konjonktürünü geride bırakarak yeni dinamikleri fiyatlamaya başlayacaktır" dedi.

PİYASALARIN GÜNDEMİ

Piyasalarda ana yönü referandum sonuçlarından sonra oluşacak siyasi ve ekonomik ortam belirleyecek. Global piyasalarda ise; küresel çapta devam eden jeopolitik gerginliklerin etkisi devam ediyor.

Bu hafta gündemini Çin makro verileri, Kuzey Kore gündemi, petrol forumu ve IMF-Dünya Bankası toplantıları oluşturuyor. ABD tarafında makro anlamda önemli etki yapabilecek bir veri bulunmuyor.

Seçiniz...