Dolar baş döndürüyor ! İşte son durum

Dolar baş döndürüyor ! İşte son durum
Güncelleme:

Cuma günü 5.85 seviyesine çıkan dolar/TL, Merkez Bankası'nın attığı adımlarla 5.35'in altına geriledi. Kur şu dakikalarda 5,44 civarında işlem görüyor.

Hafta başından bu yana dalgalı bir seyirle ilerleyen dolar TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki yükseliş sonrası güne 5,37'nin hemen altında başlayarak 5,30 seviyelerine kadar gerilese de dolar/TL, şu dakikalarda 5,44 civarında işlem görüyor.

Euro/TL ise 6,00'ın altına geriledikten sonra 6,20 civarında alıcı buluyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) attığı adımlarla Türk lirası dolar karşısında iki günde yüzde 8 seviyesinde değer kazandı. Dün yaklaşık son bir ayın en düşük seviyesi olan 5,3052'ye kadar gerileyen dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 4 azalışla 5,3282'den tamamladı.

Uzmanlar, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları ve ABD'de dış ticaret verilerinin takip edileceğini, ABD ile Çinli yetkililer arasında devam eden ticaret müzakereleri nedeniyle ABD'nin ithalat ve ihracat rakamlarının öneminin arttığını vurguladı. 

Teknik açıdan dolar/TL'de 5,40'ın altında kalıcılık sağlanması durumunda düşüşün ivme kazanacağını söyleyen uzmanlar, 5,45 ve 5,50 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu dile getirdi.

BORSADA SERT DÜŞÜŞ 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinde saat 15.00 sularında yüzde 5'ün üzerinde kayıp görülüyor. Endeks 93 bin puanın altında hareket ediyor. Londra'da swap faizinin yüzde binleri aşması üzerine yabancıların likit TL'ye ulaşmak için hisse seneti satışına geçtiği biliniyor. Bu da güniçi yatırım yapan yatırımcıları olumsuz etkiliyor...

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan dikkat çeken dolar/TL yorumuÜnlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan dikkat çeken dolar/TL yorumu

BAZI TRADER'LAR İŞİNDEN OLABİLİR

Dolar kurunda seçim öncesi yukarı harekete oynayan hedge fonlar Merkez Bankası’nın aktif önlemleri ile yüksek faizden pozisyon kapatmak zorunda kaldı. Akşam saatlerinde 5,45 ardından 5,33’lere kadar geri çekilme yaşandı. Bu dalgalanmada ters pozisyon alan bazı traderların işlerine son verilebileceği konuşuluyor.

Merkez Bankası'nın son swap atağı ile sıkışan hedge fonlar;

1. TL bulamadıkları için yüzde 300-400 arası swap faizi ödemek zorunda kaldılar.

2. Pozisyonlarını kapatmak için zararına hisse senedi sattılar.

3. Ellerindeki bonoları zararına satarak toparlanmaya çalıştılar.

Ağustos’taki yükselişte büyük kar yazan bu hedge fonların oyununu Merkez Bankası bozunca, kar yerine zarar yazdılar. Şimdi bunların Türkiye yatırımlarını yeninden gözden geçirmekle tehdit edeceği konuşuluyor. Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS’lerin gerilemeye başlaması ile piyasalarda normalleşmenin başlaması, borsada yükseliş kurda azalan oynaklık olması bekleniyor.

SWAP HAMLESİ DÜŞÜŞ GETİRDİ

Merkez Bankası, Pazartesi günü de döviz karşılığı TL swap piyasasında "vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırının yüzde 10'dan yüzde 20'ye" çıkarıldığını açıkladı. Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazı ile "Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20'si ile sınırlandırılmıştır" dedi. Daha önce ilgili sınır yüzde 10 olarak uygulanıyordu.

ALTIN FİYATLARI

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası'nın verdiği faiz kararının ardından son 3 ayın zirvesini görerek 230,95'ten alıcı buluyordu.

Dünya piyasalarındaki dalgalı seyirle birlikte de bu yükseliş devam etti.Dolar kurundaki değer kayıplarının etkisiyle düşüş eğiliminde hareket eden gram altın dün, bir önceki kapanışa göre yüzde 3,11 azalışla 235,9 liradan tamamladı.

 

Seçiniz...