Dolar ve Euro'da yükseliş sürüyor !

Dolar ve Euro'da yükseliş sürüyor !
Güncelleme:

Geçen hafta 6.00 - 6.15 seviyesinde dalgalanan dolar kuru güne 6.06 TL civarında başladı. Euro ise 6.76 liranın üzerinde işlem görüyor. Piyasalarda İstanbul seçimleri, S-400 ile ilgili gelişmeler, ABD ile İran arasındaki açıklamalar da takip ediliyor.

Dolar/TL kurunda dalgalı seyir devam ediyor.

Yeni haftanın ilk iş günü 20 Mayıs 2019'da dolar,6,06 lira civarında işlem görüyor.

Euro/TL ise 6,77 civarında yer alıyor.

Küresel piyasalarda ise "ticaret savaşı" endişeleri ve jeopolitik gelişmeler yatırımcıların odağında yer almaya devam ediyor. ABD ve Avrupa borsaları geçtiğimiz hafta değer kazanırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın "ABD'ye ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden" ülkelerden telekomünikasyon ekipmanları almasını engelleyen başkanlık kararnamesine imza atmasının ardından Çin'de yuan ve pay piyasaları değer kaybediyor. 

Piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonunu ve TÜİK mart ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini takip edecek.

Dolar/TL geçen 6 ve 6.15 arası dalgalanarak geçirdiği haftanın ardından yeni güne sıcak haber akışlarıyla başlıyor. İlk gündem maddesi Rus yapımı S-400 füzelerinin alımı.

Geçen haftalarda Bild'in yaptığı Türkiye'nin S-400 alımından vazgeçtiği haberi, ardından teslimatlarının bekletileceğine yönelik dış basından gelen haberlerin Dışişleri tarafından yalanlanmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan dün S-400'ün bitmiş bir anlaşma olduğunu yineledi ve S-500 için de ortak üretime yönelik temasların olduğunu belirtti.

Öte yandan YSK'nın bugün İstanbul seçimlerine ilişkin gerekçeli kararının açıklaması bekleniyor, adaylar da seçim kampanyasına start verecek.

Dışarıda ise piyasalar bugün ABD - Çin ticaret savaşında yeni bir safhaya uyandı.  Google, Trump'ın Çinli üretici Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktığını açıkladı. Trump, geçen hafta Huawei'yi kara listeye aldığını açıklamıştı.

ABD ve İran cephesinde de gerilim sürüyor. OPEC'in petrol üretimini kısıtlamayı sürdüreceğini açıklamasının ardından brent petrol 73.2 dolara kadar çıktı. Dolar endeksi de 98 puanın üzerinde.

Dolar/TL, bu gelişmelerle sabah yukarı yönlü hareketle 6.0610 seviyesinde. Euro ise 6.7640 liradan işlem görüyor.

Salı günü Fed Başkanı Powell'ın konuşması, Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin konuşması ve açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ana gündem maddeleri. FOMC tutanaklarındaki enflasyon cephesindeki tespitler izleniyor.

Fed Başkanı Powell mayıs başındaki toplantı sonrası açıklamada enflasyonda ilk çeyrekte görülen düşüşün beklenmedik olduğunu söyleyerek, "Geçici faktörler devrede olabilir." demişti.

Dışarıdaki veri akışında ise Almanya ve Japonya'nın ilk çeyrekteki GSYİH rakamları, İngiltere ve Güney Afrika'da da enflasyon açıklanacak.

Seçiniz...