Dolar yeni güne hareketli başladı ! İşte son durum

Dolar yeni güne hareketli başladı ! İşte son durum
Güncelleme:

Enflasyon verisiyle gerilemeye başlayan dolar/TL, haftanın son işlem gününde 5.69 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL ise 6.29 civarında hareket ediyor.

Dolar/TL, haftanın son işlem gününe yatay bir seyirle başlamasının ardından 5,6930 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün 5,6478 - 5,7016 aralığında işlem gören dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,4 değer kazancıyla 5,6920'den tamamladı.

Dolar/TL, haftanın son işlem gününe yatay bir seyirle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışın hemen üzerinde 5,6930 seviyesinden alıcı buluyor.

Aynı dakikalarda avro/TL, önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 6,2890'dan, sterlin/TL yatay seyirle 7,0180'den işlem görüyor.

Avro/dolar paritesi 1,10'un hemen üzerinde işlem görürken, dolar endeksi yüzde 0,06 azalışla 98,35 seviyesinde bulunuyor. Sterlin/dolar paritesi yüzde 0,08 artışla 1,2342 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde ağustos ayı Hazine nakit dengesi, yurt dışında Avro Bölgesi'nde büyüme ve ABD'de ağustos ayı istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verisinin takip edileceğini belirtti.

Teknik açıdan dolar/TL'de 5,6430'un destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, 5,7150'nin direnç olarak izleneceğini kaydetti.

PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI PPK TOPLANTISINDA!

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, yerel varlıklarda görülen son iyimserliğin gelişmiş-gelişmekte olan ülke varlıkları ayrışması ve ağırlıklı lira-zar etkileşimi kaynaklı olduğunu söyleyerek, “İki ülkede de makro verilerin olumlu sürpriz yapması carry trade avantajı nedeniyle olumlu ayrışmalarına imkan tanıdı. Global risk başlıklarındaki azalışın da desteğiyle iyimserlik ivme kaybetse de carry avantajı kaynaklı girişler PPK toplantısına dek devam edebilir” dedi.

Bankacılar dolar/TL’deki düşüşte yıllık enflasyonun Ağustos’ta beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesinin ardından faiz indirim sürecinde TCMB’nin elinin güçlendireceği görüşü ve küresel merkez bankalarının gevşeme yanlısı politikalarını sürdüreceği beklentisinin belirleyici olduğunu belirtiyorlar.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını 12 Eylül’de, Fed ise 18 Eylül’de açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre TÜFE Ağustos’ta %1.3 olan beklentilerin oldukça altında %0.86 artış gösterdi. TÜFE yıllık bazda ise yüzde 15.01 artarak %15.51 olan beklentilerin altında kaldı.

JPMorgan enflasyon verisi ardından faiz indirim beklentisini 12 Eylül toplantısı için 125 baz puandan 275 baz puana çıkarırken, yıl sonuna kadar yapılacak indirimlere ilişkin toplam beklentisini ise 275 baz puandan 475 baz puana yükseltti.

Küresel piyasalarda ise dolar zayıf seyrini sürdürüyor. Yatırımcılar ABD-Çin ticaret görüşmelerinin gelecek ay yapılacağına dair açıklamayı memnuniyetle karşıladı. Öte yandan yatırımcılar artık Fed’in Noel öncesi faiz indirimine gideceğini daha güçlü fiyatlamaya başlamış durumda.

Reuters