Dolar yön değiştirdi! İşte dolar ve euroda yeni haftanın ilk rakamları

Dolar yön değiştirdi! İşte dolar ve euroda yeni haftanın ilk rakamları
Güncelleme:

Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü politika faizini 325 baz puan indirmesi ve sonraki adımların daha sınırlı indirimler içereceği sinyali vermesiyle benzer para birimlerinden pozitif ayrışan dolar/TL, bu sabah yönünü değiştirdi. Dolar/TL güne yeni haftaya 5.74 seviyesinin hemen altında başladı.

ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme işaretleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısında ekonomiye destek tedbirleri risk iştahını artırırken, gelişmekte olan para birimleri pozitif bir performans göstermişti.

Dolar/TL saat 11.00 itibarıyla 5.7315/5.7349’dan işlem görüyor, kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Euro ise 6,34 TL'den işlem görüyor.

Düşüş eğilimini Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası da devam ettiren altının gram fiyatı, yeni haftaya yükselişle başladı. Gram altın, petrol fiyatlarında yaşanan ani şokun da etkisiyle bu sabah saatlerinde yüzde 1,83 prim yaparak 277,13 TL'den işlem görüyor.

Kapalıçarşı'da çeyrek altın 447 lira, Cumhuriyet altını 1.845 liradan satılıyor.

Altının onsu ise önceki kapanışa göre yüzde 1 değer kazancıyla 1.503 dolardan alıcı buluyor.

Önümüzdeki dönemde ivme kaybederek de olsa faiz indirimlerinin devam edecek olmasının TL’de baskı unsuru olabileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile kapsamlı bir ticaret anlaşması tercih ettiğini ifade etti ancak “kolay” bir anlaşmanın mümkün olmayacağını söylese bile geçici bir anlaşma olasılığını göz ardı etmedi.

Petrol fiyatlarında rekor yükselişPetrol fiyatlarında rekor yükseliş

Uzmanlar, TCMB'nin politika faizini 325 baz puan indirerek yüzde 16,50'ye çekmesinin Türk lirası varlıkları pozitif etkilediğini, bu kararın ardından Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da faiz indirimine gitmesinin fiyatlamada önemli rol oynadığını söyledi.

Bugün yurt içinde, TÜİK tarafından açıklanacak haziran ayına ilişkin işgücü istatistiklerini, temmuz ayına ilişkin perakende satış ve ciro endeksleri takip edilecek. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde,  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayrı ayrı görüşecek, Türkiye-Rusya Federasyonu-İran Üçlü Zirvesi gerçekleşecek.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 5,6410 seviyesinin kırılması halinde 5,6050'nin destek konumuna gelebileceğini kaydetti.

 
 

Seçiniz...