Doların ateşi sönmüyor: Dolar/TL 6 TL'ye dayandı !

Doların ateşi sönmüyor: Dolar/TL 6 TL'ye dayandı !
Güncelleme:

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın PPK toplantısı metninden "ek sıkılaştırma" ifadesini çıkarması ve kullandığı dili yumuşatması ardından sert yükseldi. Dün 5.97 seviyesinde dalgalanan dolar/TL bu sabah güne 5.95 seviyesinin hemen altında başladı.

Merkez Bankası'nın dünkü faiz kararında söylem değişikliğine gitmesi sonrasında dolar/TL'de yükseliş görüldü.

Bankalararası piyasada dolar/TL, 5,95 civarında seyrediyor. 

Dün Merkez Bankası açıklaması öncesinde 5,89 seviyesinde olan dolar/TL 12 Ekim'den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820'ye kadar yükseldi.

Euro/TL de 6,60'ın üzerinde hareket ediyor.

Petrol fiyatlarındaki yüksek seyir, dolardaki güçlenme, ABD ile ilişkilere yönelik gelişmeler ve İstanbul seçimlerine ilişkin bekleyiş TL üzerinde baskı yaratıyor.

Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini yüzde 24'te bıraktı. Merkez'in bir önceki açıklamasında yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesi metinde yer almadı.

Bir önceki metinde yer alan “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” ifadesi çıkarıldı.

Nisan toplantısının metninde “Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir” ifadesi yer aldı.

Rabobank gelişmekte olan piyasalar stratejisti Piotr Matys, “Ben dahil birçok piyasa oyuncusu TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu mümkün olduğu kadar uzun süre koruyacağı taahhüdünü güçlendirecek yönde bir açıklama yapmasını bekliyorduk. Ancak bu seferki açıklama Mart’taki sıkılaştırma yanlısı açıklamaya göre daha yumuşak görünüyor. Bu da dolar/TL ve euro/TL’nin neden ciddi şekilde yükseldiğini gösteriyor. Piyasada açıklamanın daha fazla sıkılaştırma yanlısı olmaması nedeniyle hayal kırıklığı var” dedi.

Seçiniz...