Dolar/TL eridi! Altın fiyatları son 8 yılın zirvesinde

Dolar/TL eridi! Altın fiyatları son 8 yılın zirvesinde
Güncelleme:

Koronavirüs salgını sürecinde Cumhuriyet tarihi rekoru kıran dolar/TL yeni haftaya 6,88 TL'den, Euro ise 7,46 TL'den başladı. Artan güvenli liman talebiyle altın fiyatları ons başına 1,760 doları da aşarak, 2012 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek düzeye yükseldi.

Geçtiğimiz haftayı 6.91 seviyelerinde kapatan dolar/TL yeni haftanın ilk işlem gününde 6,88 TL'den güne başladı. Euro ise 7,46 TL seviyelerinde.

Altının gram fiyatı 390 liradan işlem görüyor. 

Aynı dakikalarda çeyrek altın 640 lira, Cumhuriyet altını da  2.552 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı ise şu dakikalarda 1.762,2 dolar seviyesinde bulunuyor.

ALTINDA SON 8 YILIN REKORU

ABD stoklarındaki düşüş de petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor. ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) yaptığı açıklamada, petrol stoklarının bir haftada 0.7 milyon varil azalmasını, "yatırımcılar stoklarda artış beklerken yaşanan düşüş sürpriz oldu" diye değerlendirdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri (OPEC+), Nisan ayında aldıkları karar gereği 1 Mayıs'tan itibaren petrol üretiminde günde 9.6 milyon varil kısıntı uyguluyor. OPEC+ tarafından uygulanan kısıntılar ABD, Kanada gibi diğer üreticiler tarafından da destekleniyor. Suudi Arabistan 1 Haziran'dan itibaren mevcut kısıntılarını 1 milyon varil daha genişleteceğini açıkladı.

Gelişmelerle Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3.05 artışla 33.74 dolara, ABD Batı Teksas hafif petrolünün varil fiyatı da yüzde 3.51 artışla uzun süredir ilk kez 30 doları da aşarak 30.90 dolara yükseldi.

Küresel emtia piyasalarında;

- gümüş, yüzde 3.92 artışla 17.30 dolar,

- altın, yüzde 1.08 artışla 1,762.09 dolar,

- bakır, yüzde 1.80 düşüşle 5,185.50 dolar,

- platin, yüzde 2.05 artışla 809.60 dolar,

- paladyum yüzde 5.22 artışla 1,975.78 dolar düzeyindeydi.

İç piyasada ise, gram altın 390 liraya, çeyrek altın 640 liraya, Cumhuriyet altını da 2,552 liraya yükseldi.

TL TAKAS İŞLEMLERE DURDURMA

Hafta sonu TL açısından önemli bir haber yurt dışından geldi. Dünyanın en büyük iki takas ve saklama kuruluşu Clearstream Banking ve Euroclear Bank aralarında gerçekleşen TL cinsi bridge takas işlemlerini, 18 Mayıs itibarıyla durdurduğunu açıkladı.

Bridge takas; iki farklı takas kuruluşu arasında yapılan takas anlamına geliyor. Türk Lirası ve Türkiye’nin tahvil alım satımlarında takas aracısı olan her iki kuruluş da 15 Mayıs’ta sistemde bekleyen talimatların iptal edildiğini, yeni talimatların ise kabul edilmeyeceğini de duyurdu.

FED BAŞKANI 2020 YILI SONUNU İŞARET ETTİ

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, katıldığı televizyon programında, ekonomik toparlanmanın ne zaman gerçekleşeceği sorusunun yanıtlanması zor ve büyük oranda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınınındaki gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Powell, Kovid-19 salgını nedeniyle ekonomik toparlanmanın gelecek yılın sonuna kadar uzayabileceğini söyledi.Powell 'Virüsü ne kadar çabuk kontrol altına alırsak işletmeler o kadar erken açılır' uyarısında bulundu.

İŞTEN ÇIKARMALAR ARTACAK

Ülkede Kovid-19 nedeniyle artan işsizlik oranını da değerlendiren Powell, işten çıkarmaların mayıs ve gelecek ay büyük ihtimalle artacağını kaydetti.

Powell, bu yılın ikinci çeyreğinde ekonomik faaliyetin büyük ölçüde azalacağını belirterek, yılın ikinci yarısında ekonomik büyüme olmasını beklediğini dile getirdi.

Kovid-19 salgınının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında hayata geçirilen ekonomik teşvik paketlerine de değinen Powell, Fed ve ABD Kongresinin ekonomiyi desteklemek için daha fazlasını yapmasının gerekebileceğini ifade etti.
 
 
 


 

 

Seçiniz...