Döviz borcunuzu TL'ye çevirebilirsiniz müjdesi

Döviz borcunuzu TL'ye çevirebilirsiniz müjdesi
Güncelleme:

Dövizle borçlanan ancak piyasalardaki dalgalanma nedeniyle kara kara düşünen vatandaşa müjde.

17 Aralık operasyonuyla tarihi zirvesine çıkan kur, döviz borcu olan vatandaşı tedirgin etti. Avukat Cevat Kazma, "Dava açarak döviz borcunuzu TL'ye çevirebilirsiniz" dedi

Sabah gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre 17 Aralık'ta başlayan operasyon, ülke ekonomisine büyük zarar verdi. Kısa sürede ülkenin kaybı 105 milyar liraya ulaştı. Ekonomideki kaybın yanı sıra döviz borcu olan vatandaşlar da büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Ancak uzmanlar, Borçlar Kanunu'nun 'Aşırı İfa Güçlüğü' maddesinin döviz mağduru vatandaşlara büyük bir fırsat sunduğunu söylüyor. Avukat Cevat Kazma, söz konusu maddenin döviz borçlularının imdadına yetişeceğini belirtti. Kazma, dövizle borçlanan kişilerin geçmişteki ekonomik krizlerde mahkemenin verdiği "Aşırı İfa Güçlüğü ve Sözleşmenin Uyarlanması" kararıyla borçlarını TL üzerinden ödediklerini hatırlattı.

DAVA AÇMAK ŞART

Sadece ticari kredilerin bu kapsama girmediğini belirten Cevat Kazma, "17 Aralık operasyonunun başlaması ve dövizin ani yükselişi gibi bir durum öngörülemez. Bu nedenle döviz borcu olanlar, ifa güçlüğünden doğan haklarını saklı tutarak, sözleşmenin değişen şartlara uyarlanması için dava açabilir veyahut sözleşmeden dönme ve fesih hakkını kullanabilir" dedi.

YENİ KREDİSİ DÜŞÜRÜ LDÜ

Bursalı İsa Yaşa, bu alanda dava kazanan son kişi oldu. Yaşa, 6 yıl önce bir bankadan, geri ödemesi 55 bin lira olan 47 bin liralık yen kredisi kullandı. Kredi Japon Yeni'ne endeksli olduğu için borcu 99 bin liraya yükselince dava açtı. Mahkeme de, geri ödemenin ise 99 bin liradan 84 bin liraya düşürülmesine hükmetti.