Faiz kararının ardından piyasalarda son durum

Faiz kararının ardından piyasalarda son durum
Güncelleme:

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar düşüşe geçti.

Merkez'den gelen karar sonrasında dolar, Türk Lirası karşısında değer kaybetti. Dolar ilk tepki olarak 2,81 seviyesinin altını gördü. Dolar karar öncesinde 2,83-82 seviyesinden işlem görüyordu. Karar sonrasında altın da değer kaybetti, borsa ise hafif yükselişe geçti.

Karar öncesi 2.8297 seviyesinde olan dolar/TL, kararın ardından en son 4 Nisan'da gördüğü 2.8085 seviyesine kadar geriledi.

Uzmanlar dolardaki düşüşün Merkez Bankası'dan daha sert bir faiz indirimi beklentisine karşın, sadece marjinal fonlama faizinin, yani faiz koridorunun üst bandının 50 baz puan indirilmesinden kaynaklandığına işaret etti.

MARJİNAL FONLAMA FAİZİNİ DÜŞÜRDÜ

Merkez Bankası (TCMB) faiz koridorunun üst bandını oluşturan marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirerek yüzde 10'a çekti ve art arda ikinci defa düşürdü. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te bıraktı.

ALTIN DÜŞTÜ BORSA YÜKSELDİ

TCMB'nin faiz kararının ardından BIST 100 endeksi düşen döviz kurları ve faizlerden bulduğu destekle 86.700 puanın üzerine çıktı.

Dolar haricinde, Euro/TL de yüzde 0,65 gerilemeyle 3,1950'ye düştü. Dolar kurundaki gerilemenin etkisiyle altının gram fiyatı ise yüzde 1'e yakın değer kaybederek 112,75 liraya indi.

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi, döviz kurlarındaki gerileme ve uzun vadeli tahvil faizlerinin yüzde 9,11'e düşmesinden bulduğu destekle yükselişe geçerek, bankacılık sektörü öncülüğünde analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 86.700 puanın üzerine çıktı. En yüksek 86.883,39 puanı gören endeks, şu dakikalarda 86.700 puan seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.

BEKLENTİLERE PARALEL KARAR PİYASADA POZİTİF KARŞILANDI

Analistler, TCMB'nin yeni başkanı Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından piyasa beklentilerine paralel bir karar çıkmasının piyasaları pozitif etkilediğini ve oluşan güven ile uzun vadeli tahvil faizlerinin de gerilediğini kaydediyor.

GÖSTERGE TAHVİLDE SON DURUM
Dün günü yüzde 9,30'dan tamamlayan 10 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, TCMB kararının ardından yüzde 9,11'i gördü ve şu dakikalarda yüzde 9,18 seviyelerinde dengelendi.

Bankacılar her ne kadar piyasa dinamiklerine ters olsa da 50 baz puanlık bir indirimin fiyatlamalara dahil edildiğini ve dolar/TL'de olumlu etkisinin görülebileceğini belirtirken, 75 baz puan ve üzerinde yapılacak bir indirimin kurda yukarı harekete neden olacağını belirtiyor.

'DOLARDA 2,80'İN ALTIN GÖRÜLEBİLİR'

TCMB'nin faizleri sabit tutması veya 25 baz puanlık bir indirim gelmesi halinde ise kurda 2,80 seviyesinin altının görülebileceği ifade ediliyor.

İndirim beklentilerinin bir süredir düşüşe neden olduğu tahvil faizlerinde ise indirimin aşağı hareketi destekleyeceği belirtiliyor. Agresif indirimler de her ne kadar özellikle kısa vadeli tahvillerde daha fazla düşüşün önünü açacak olsa da bankacılar kur tarafında neden olacağı bir bozulmanın tahvil fiyatlamalarına da yansıyabileceğine dikkat çekiyor.