Fed kararı sonrası dolarda son durum

Fed kararı sonrası dolarda son durum
Güncelleme:

Piyasalarda dolar güne 2.82'nin üzerinde başladı.

Fed'den piyasaların yönünü değiştirecek bir karar çıkmamasıyla dolar/TL açıklama öncesi seviyelerde, dış piyasalar izlenecek. Dün saat 1704'te 2.8225/2.8234 seviyesinde olan dolar/TL , bu sabah 2.82'nin üzerinde işlem görüyor.

Dün aynı saatte 3.0091/3.0103 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah3.0159/3.0186, 3.1959/3.1974 seviyesinde olan euro/TL ise 3.2055/3.2080 seviyesinde bulunuyor.

Piyasaların gündeminin en üst sırasında yer alan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz toplantılarından piyasaların seyrini değiştirecek bir karar çıkmamasıyla dolar/TL açıklamalar öncesindeki seviyelere yakın seyrini sürdürürken, dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek.

FED FAİZ ORANINI DEĞİŞTİRMEDİ

Fed dün sonlanan toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyerek sabit tutarken, Haziran ayında bir faiz artışı için kapıyı açık bıraktı fakat ABD ekonomisinde yavaşlama sinyalleri görüldüğü bir dönemde faizleri artırmak için aceleci olmadığı sinyallerini de verdi.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Fed'in faiz artırım konusunda Haziran ayını işaret etmemesine karşın yok da saymaması nedeniyle piyasaların açıklama öncesi seviyelerde olduğunu söyleyerek, "Piyasalarda hareketlilik yaratabilecek ifade, Ekim ayında kullanılan ve Aralık'ta faiz artırımına gidileceği şeklinde yorumlanan 'risklerin dengeli' olduğu ifadesinin yeniden açıklamaya eklenmesi olabilirdi. Ancak dünkü açıklamada Haziran ayında faiz artırımına gidileceği yönünde algılanabilecek bir işaret verilmedi. Komite, politika kararlarının verilere dayalı olacağı taahhüdünü koruyor. Eğer ikinci çeyrek verileri ilk çeyrekten daha iyi olursa Eylül'e göre daha düşük olasılıkla da olsa Haziran'da faiz artırımı ihtimal olarak kalmaya devam eder" dedi.

Euro/dolar ve dolar/TL'nin bu sabah, Fed açıklaması öncesinde seviyeye yakın seyrettiğini söyleyen Uslu, "Bundan sonra ABD verileri ve Haziran ayı için beklentileri etkileyebilecek gelişmeler olup olmayacağı izlenecek. Dolar/TL'de 2.8350/2.8430 seviyeleri direnç, 2.82-2.81 bandı ise destek seviyeleri olmayı sürdürüyor" dedi.

Fed iki günlük toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Komite enflasyon göstergeleri ve küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor" dedi.

ARALIK İHTİMALİ AZ

Fed politika yapıcıları Mart ayında yaptıkları toplantıda bu yıl için iki faiz artışı beklediklerini belirtmişlerdi. İşlemciler bu yıl ilk faiz artışının Eylül ayında gelmesini bekliyorlar, ardından Aralık ayında ikinci bir faiz artışı için ise yüzde 50'den daha az şans görüyorlar.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) piyasaların düşük küresel talep, yendeki artış ve zayıf tüketimin ekonomik toparlanmayı tehdit etmesinden dolayı parasal destek programını genişleteceği beklentilerine rağmen politikada bir değişiklik yapmadı.

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil-bono piyasasında ise 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.21, valörde son işlemde yüzde 9.19 oldu.

Beş yıllık gösterge olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvil ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.12 olurken, valörde son işlem yüzde 9.13 oldu.

Öte yandan 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış ve valörde son işlemde yüzde 9.24 olarak gerçekleşti.

PİYASALARDA BUGÜN

Yurtçinde bugün saat 10.00'da ekonomik güven endeksi, saat 11.00'de ise turist sayısı açıklanacak. Yurtdışında ise saat 12.00'de Almanya TÜFE, saat 15.30'da ABD GSYH, çekirdek PCE ve işsizlik maaş başvuruları verileri açıklanacak.