Gram altın yatırımcısının yüzünü güldürüyor.

Gram altın yatırımcısının yüzünü güldürüyor.
Güncelleme:

Yılın başından bu yana yatırımcısına yüzde 27,2 kazandıran gram altın, "güvenli liman" özelliğini sürdürüyor.

Yılın başından bu yana yatırımcısına yüzde 27,2 kazandıran gram altın, "güvenli liman" özelliğini sürdürüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2015 yılını 99,54 liradan kapatan altının gramı, yılın 7,5 ayını 126,62 liradan tamamladı. Yatırımcısına böylece yüzde 27,2 kazandıran gram altın, 2016'nın ikinci yarısında da güvenli liman olmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin eski kuvvetini kaybetmesinin yanı sıra 2016 yılına başlarken Çin kaynaklı risklerin piyasalarda yarattığı tedirginlik, Avrupa ve ABD ekonomilerindeki resesyon tehlikesi ve gerileyen petrol fiyatları dünya genelinde piyasalarda çalkantıya neden olurken, altın söz konusu endişe ortamından beslendi.

Yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran gram altın, Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına (Brexit) karar vermesiyle 130 lirayı aşmıştı. 4 Ağustos’ta ise azalan risk iştahı ve yurt içinde açıklanan temmuz ayı enflasyon verisinin beklentileri aşmasının ardından TL üzerindeki baskının artmasıyla altının gram fiyatı 132,69’a yükselerek tarihi zirvesini görmüştü.

Gram altındaki bu yükseliş, Cumhuriyet altını fiyatını 880 liraya, yarım altın fiyatını 431 liraya,çeyrek altın fiyatını da 215 liraya çıkardı. Geçen yıl yatırımcısına yüzde 10 kaybettiren altının onsu da böylece yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 prim yaptı.

Analistler, gram altında kısa vadede 130 ve 135 liranın önemli direnç, 127-121 lira seviyelerinin de destek olarak takip edileceğini dile getiriyor.

Eylül ayının sonunda yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ise piyasaların yön tayini açısından kritik önem taşıyor. Fed'in alacağı aksiyon, altının yön belirlemesinde önemli rol oynayacak. Analistler Fed'in son toplantısının ardından yayınlanan karar metninde yapılan değişikliklerin, eylülde faiz artırımını açık bir seçenek haline getirdiğini belirtiyor.

'ALTIN TALEBİNDE GÖRÜLEN DARALMA BU YIL TOPARLANMA EĞİLİMİNE GİRECEK'

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, 2015 yılının genelinde güçlü dolar hikayesinin piyasada baskın karakter olması nedeniyle zayıf seyrin görüldüğü altının kaderinin 2016 yılında tersine döndüğünü belirterek, "2016 yılının başından bu yana doların sakin seyri, Fed’in faizartırımına ilişkin yaratılan hikayenin geçtiğimiz senelerdeki kadar güçlü olmaması altının yükselişler için yolunu açtı." dedi.

Öztürk, her ne kadar 2016 yılı başında Çin kaynaklı endişeler piyasalarda yer edinmiş olsa da yılın ikinci çeyreğinden bu yana Çin ekonomisinin belirgin bir toparlanma içerisinde bulunduğunu anımsatarak, bu sebeple geçen sene Çin ekonomisi kaynaklı altın talebinde görülen daralmanın bu yıl toparlanma eğilimine gireceği kanaatinde olduğunu vurguladı.

Halihazırda dünya genelinde altın talebine ilişkin takip edilen verilerin de bu durumu destekler nitelikte olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Teknik olarak 2016 yılı altının yükselişi için gerekli görünümü bize resmediyor. Altının son 3 yıllık düşüş trendini sonlandırması ve halihazırdaki mevcut seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda altının halen yukarı yönlü manevra alanı söz konusu. Geçtiğimiz hafta ABD ekonomisine ilişkin iyi gelen istihdam verilerine rağmen, 1.350 seviyelerini zorlayan ons altın görmekteyiz. Altında toparlanma eğilimi devam ederken 1.350 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.375 seviyelerine kadar ons altının yolunun açık olduğunu söylememiz mümkün. Zaman zaman görülebilecek aşağı yönlü düzeltme hareketlerinde ise 1.335 seviyesi önem arz eden destek seviyesi burada tepki alımlarının gelebileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var."

Öztürk, gram altın cephesinde ise yükselen kanal içerisindeki hareket devam ederken 130 liraseviyelerinde dengelenmenin önem arz ettiğini aktararak, yükselişlerde ise 133,50 ve 135 liraseviyelerinin elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Gram altındaki gevşeme eğilimini "alım fırsatı" olarak niteleyen Öztürk, gevşemelerde 127 seviyesinin aşağısındaki hareketlerin takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

AA