Hükümetin bütçesi şaştı: Bütçe açığı tahmini 139 milyar TL

Hükümetin bütçesi şaştı: Bütçe açığı tahmini 139 milyar TL
Güncelleme:

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, AK Parti iktidarının bütçe açığını kontrol edemediğini belirterek, 2019 bütçesi görüşmeleri öncesi 80 milyar lira olduğunu ancak 2020 bütçe görüşmeleri öncesi bu rakamın 139 milyar liraya çıktığına dikkat çekti.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, AK Parti iktidarının bir yıl içinde bütçe açığı tahminlerinin nasıl sürekli yukarı çekildiğini köşesine taşıdı. 2019 bütçesi görüşülürken bütçe açığı tahmininin 80 milyar 616 milyon lira olduğunu ve bu tahminin 9 ayda boşa çıktığını belirten Toker, Yeni Ekonomi Programı’na göre bu rakamın 125 milyar liraya yükseldiğine dikkat çekti.

TBMM’de başlayacak bütçe görüşmeleri öncesi yıl sonu için bütçe açığı tahmininin 139 milyar lira olduğunun altını çizen Toker, Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesine rağmen bütçe açığının kapatılamadığını vurguladı.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “Bütçe açık tahmini” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

“2020 yılı bütçe yasası görüşmeleri TBMM'de başladı. Bütçe açığı tahmini 139 milyar TL olarak öngörülüyor.

Bu hedef pek inandırıcı değil. İçinde bulunduğumuz 2019 yılı bütçe açık tahmini konusunda hesaplar çoktan ve aşırı şaşmış durumda, hangi 2020?

Çabuk unutuyoruz. 2019 bütçesi TBMM'ye sunulurken bütçe açığı, 80 milyar 616 milyon TL olarak tahmin edilmişti.

Bu resmi öngörü, yılın dokuzuncu ayında 85 milyar TL ile darmadağın oldu.

Yeni Ekonomi Programı/Orta Vadeli Program'da gördük ki bu yıl sonu için bütçe açığı tahmini 125 milyar TL'ye yükseltilmiş.

Şaka değil; 45 milyar TL'lik bir farktan bahsediyoruz,

Üstelik bu 45 milyar TL artış da “organik” değil. Rakamlar gerçeği tam yansıtmıyor. Arada bir de Merkez Bankası'ın “kefen parası” diye anılan yedek akçesi devreye sokuldu. Bunun için yasa değişikliği yapıldı.

O nedenle her ne kadar maliye politikasının temel hedefi mali disipline kararlılıkla devam diye ilan edilse de, Merkez Bankası faiz indirimi için baskı altına alınsa da enflasyonun nedenleri ortadan kalkmadıkça bütçe açığı tahmini tutmayacaktır. Bakın bütçe gerekçesinden bağlantılı bir örnek verelim. Kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinde döviz üzerinden sermaye şirketlerine garanti verildiğini biliyorsunuz.

Bu bilgi ışığında normalde şu ifade, bütçe açığı bakımından çok anlamlı olabilirdi: “KÖİ uygulamalarında etkinliği ve verimliliği, ekonomikliği ve bütünlüğü sağlayacak çerçeve bir düzenleme yapılacaktır. Bu kapsamda KÖİ projeleri, kamu yükümlülükleri ve bütçe dengeleri dikkate alınarak planlanacak ve yürütülecek, yatırımların gerçekleştirilmesinde maliyet etkinliğinin sağlandığı durumlarda kullanılacaktır.”

Benzer ifadelerin yıllardır tekrarlandığını ve hiçbir şey yapılmadığını biliyorsanız bu taahhüdün hiçbir önemi kalmıyor.”

Çiğdem Toker'in yazısının tamamı için...