''IMF bizden borç istedi diyen Erdoğan yalan söylüyor''

''IMF bizden borç istedi diyen Erdoğan yalan söylüyor''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "IMF bizden 5 milyar dolar borç istedi" açıklamalarına eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz itiraz etti. Yılmaz "Yalan. IMF bizden borç istemedi. İspatı da burada" diyerek bir belge paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası açıklama yaparken, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı eleştirerek, “IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi?’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor. Önce bunu bir defa herkesin görmesi gerekiyor” dedi.

Ancak Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından Erdoğan'a yanıtlar peş peşe geldi. DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan sosyal medya hesabı üzerinden “Sayın Cumhurbaşkanı’nın tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF’ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var” yanıtını verdi.

Babacan'ın yanıtının ardından bir açıklama da İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz'dan geldi. Merkez Bankası eski başkanı olan İYİ Partili Durmuş Yılmaz açıklamasında "Şu IMF’ye 5 milyar dolar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorladım, bulabildiğim kelime YALAN. Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati bir fona TAAHHÜTTE bulunuldu.Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: MB bilançosunda böyle bir bir borç kaydı yok.” dedi.

Ayrıca 31 Aralık 2019 tarihli TCMB bilançosu da ortaya çıktı:

''IMF bizden borç istedi diyen Erdoğan yalan söylüyor'' - Resim : 1

Erdoğan'ın bu açıklamasına Twitter hesabından yorum yapan eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Şu IMF'ye 5 milyar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorladım, bulabildiğim kelime YALAN" diye yazdı. 

IMF'nin Türkiye'den borç istemediğin belirten Durmuş Yılmaz, "İhtiyati fona TAAHHÜTTE bulunuldu. Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: MB bilançosunda böyle bir borç kaydı yok" dedi. 

''IMF bizden borç istedi diyen Erdoğan yalan söylüyor'' - Resim : 2

BİR YALANLAMA DAHA

Dönemin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, sonranın Borsa İstanbul Başkanı, şimdinin Gelecek Partisi yöneticisi İbrahim Turhan, bunun bir borç değil taahhüt olduğunu ve zaten hiçbir zaman verilmediğini belirttiler.

"En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorladım, bulabildiğim kelime yalan” diyen Durmuş Yılmaz şöyle devam etti:

“Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati bir fona taahhütte bulunuldu.Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: Merkez Bankası bilançosunda böyle bir bir borç kaydı yok.”

İbrahim Turhan ise daha detaylı bilgi vererek şunları söyledi:

“1) IMF Türkiye’den borç istemedi. Söz konusu olan G-20’nin küresel bir programı idi ve kabul eden bütün ülkeleri içeriyordu. 2) Borç sanılan şey sadece bir taahhüttü. 3) Program uygulansaydı bile Türkiye sıranın sonlarındaydı. 4) IMF’ye 5 milyar dolar verilmedi.”
Turhan, söz konusu taahhüt gerçekleşseydi de Türkiye’nin kasasından tek seferde 5 milyar dolar çıkmayacağını belirterek şunları söyledi:
“Borçlanma söz konusu olduğunda; a) Her ülkeden taahüdü ile orantılı bir şekilde transfer yapılacaktı. Örneğin; bir ülke 5 milyar dolar taahhütte bulunmuşsa (5/500) IMF 10 milyar borçlanmak istediğinde bu ülkeden 100 milyon talep edecekti.”



PEKİ GERÇEKTE NE OLDU?

IMF, 2012 yılı başlarında, yönetim kurulu kararıyla 500 milyar dolarlık bir ek kaynak sağlama kararı aldı.

Bunun için de üye ülkelerden katkı sağlamalarını istedi. IMF daha sonra 264 milyar doların yeterli olacağını belirterek, 40 ülkeden bu kaynağı temin etme yoluna gitti.

Öte yandan üye tüm ülkeler, IMF rezervlerinde alarm veren düzeyde bir azalma olursa borç verme taahhüdünde bulunuyor. Türkiye de IMF’ye üye ülkeler arasında. Dolayısıyla diğer üye ülkeler gibi Türkiye de 5 milyar dolarla taahhüdü veren ülkeler arasındaydı. Ancak IMF rezervleri belirlenen kritik seviyeye inmediği için Türkiye’den de herhangi bir para talep edilmedi.

Seçiniz...