İşte Dolar ve Euro'nun enflasyon rakamlarına ilk tepkisi!

Güncelleme:

Merakla beklenen Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK'in açıklaması sonrasında güne 5,64 TL seviyesinde başlayan dolar 5,61 TL'ye Euro ise 6,33 TL'ye geriledi.

Dolar, 3 Temmuz 2019 sabahında bankalararası piyasada 5,6469 lira alış fiyatı, 5,6490 satış fiyatıyla güne başlamıştı Euro ise aynı saatlerde 6,3723 lira alış fiyatı, 6,3763 satış fiyatı seviyesinde yer alıyordu.

Saatler 10.00'ı gösterirken TÜİK Haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Enflasyonun açıklanmasının ardından Dolar/TL 5,61 TL seviyesine, Euro/TL ise 6,33 TL seviyesine geriledi.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, enflasyonun piyasa beklentilerinin altında gelmesi halinde TCMB’nin enflasyon tahmin patikasının 1 puan altında kalacağına dikkat çekerek, “Ama yapılacak faiz indirim miktarını son zamların ardından %17’yi aşabilecek olan Temmuz enflasyonu belirleyecek. Bu durumda TCMB 25 Temmuz’daki toplantısına kadar kendi verileri üzerinden bir öngörü oluşturup faiz kararını buna göre verecektir” dedi.

Merakla beklenen Haziran ayı enflasyonu açıklandıMerakla beklenen Haziran ayı enflasyonu açıklandı

Haziran sonunda çay, şeker ve motorine zam yapılırken, beyaz eşya, mobilya ve otomotivde 30 Haziran’da sona eren KDV ve ÖTV indirimleri uzatılmadı. Diğer yandan alkol ve tütün ürünlerinde de ÖTV ayarlaması bekleniyor.

Enflasyon hızlı düşse bile dolarizasyon ve son dönemde gerilese de uzun vadeli enflasyon beklentileri ile risk priminin hala yüksek olduğunu vurgulayan Sezgin, “Bu nedenle TCMB’nin 100 baz puanlık ölçülü bir adımla başlayacağını düşünüyorum. Ayrıca, enflasyon hedeflemesi rejiminin kredibilitesini artırmak için de indirimleri ağırdan alması daha muhtemel” dedi.

Enflasyonda kısa vadedeki düşüş potansiyeli belirgin olsa da, %5 hedefinin çok uzağında olduğunu hatırlatan Sezgin, “Piyasa Temmuz’da 100 baz puanın üzerinde, sene sonuna kadar ise 500 baz puan indirim fiyatlıyor. Eğer TCMB daha sabırlı olacağını gösterirse bundan en olumlu etkilenecek olan Türk lirası ve uzun vadeli tahviller olur” dedi.

Seçiniz...