Kamu alacağına yeni düzenleme

Kamu alacağına yeni düzenleme
Güncelleme:

Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Genel Tebliği’nde değişikliğe gitti.

Kamu alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse, zaman aşımına uğrayacak. Maliye BakanlığıGelir İdaresi Başkanlığı'nın, “Tahsilat Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i yürürlüğe girdi. Buna göre, vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge talep eden borçlulara, belgeleri başvuracakları vergi dairesi tarafından, kapsama giren vergi türleri açısından bağlı olunan veya daha önce mükellefiyet kaydı bulunan vergi dairelerinden temin edilen bilgiler de dikkate alınıp verilecek.
 
GÖNÜLLÜ ÖDEMELER KABUL EDİLECEK
 
Para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zaman aşımı hükümleri saklı tutulacak. Zaman aşımından sonra mükellefin razı olarak yapacağı ödemeler kabul olunacak. Özel kanunlarında Tahsili Emval Kanunu'na göre takip edileceğine dair hüküm bulunan ve sözleşmeye dayanan alacakların, zaman aşımı süresinin tespitinde de 5 yıllık sürenin esas alınması gerekecek. Bütün kamu alacaklarının (para cezaları hariç) zaman aşımının tayininde, vade tarihinin rastladığı takvim yılını takip edecek olan takvim yılının başı esas alınacak.
 
ZAMAN AŞIMI İÇİN ÖZEL KANUN SEÇENEĞİ
 
Borçlunun yabancı memlekette bulunması, hileli iflas etmesi veya terekenin tasfiyesi dolayısıyla zaman aşımının işlememesi halinde, süre sebeplerin kalktığı günün bitmesinden itibaren başlayacak. Takip edilen kamu alacaklarının tahsil zaman aşımının işlememesini sağlayacak şekilde özel kanunlarda düzenleme yer alabilecek. Bu tür durumlarda özel kanunlarda yer alan hükümlere istinaden, kamu alacaklarının tahsil zaman aşımı işlemeyecek. İflas erteleme kararı üzerine, borçlu aleyhine ilgili kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamayacak ve daha önce başlamış takipler duracak.
 
İFLAS HÜKMÜNE ACİZ VESİKASI
 
Borçlunun iflasına hükmedilmesi kararıyla mallarının tasfiye edilmesine rağmen alacaklıların alacaklarını elde edememeleri durumunda aciz vesikası düzenlenecek. İflasına karar verilen kamu borçlusu hakkında kanunun ilgili maddeleri uyarınca yapılan tasfiye sonucunda, kamu alacağının tahsil edilememesi halinde aciz vesikasının düzenlendiği tarihten itibaren 20 yıl geçtikten sonra bu alacak zaman aşımına uğrayacak. Ayrıca, adli para cezalarının zaman aşımının tayininde adli para cezasına hükmedildiğine ilişkin mahkeme kararının kesinleştiği gün esas alınacak ve süre bu günden işlemeye başlayacak.

Etiketler kamu alacakları