Mehmet Şimşek: Not düşüşünü ciddiye alıyoruz

Mehmet Şimşek: Not düşüşünü ciddiye alıyoruz
Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şişmek, Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmesi ile ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şişmek, Moody’s’in, geçtiğimiz Cuma gecesi aldığı not indirim kararı sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Not düşüşünü biz ciddiye alıyoruz” diyen Şimşek, notu artırmak için yeniden çaba içinde olunacağını vurguladı.

Anadolu Ajansı Editör Masası'nın konuğu olan Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in aldığı not indirimi kararını önemsediklerini belirtti. “Not düşüşünü biz ciddiye alıyoruz” diyen Şimşek, orta uzun vadede notu artırmak için çaba içinde olacaklarını vurguladı.

Şimşek, Türkiye’den önce, Brezilya ve Rusya’da da not indirimlerinin olduğunu hatırlatarak, bu ülkelerde ortaya çıkan olumsuz etkinin, Türkiye’ye kıyasla daha yüksek olduğunu aktardı. Not indirimi için “Bu, dünyanın sonu da değil, önemsiz de değil” yorumu yapan Şimşek, yatırımcıların sadece kredi derecelendirme kuruluşlarının kararına bakmadıklarını da aktardı.

NOTU BİR BASAMAK DÜŞÜRDÜ

Moody’s de geçen Cuma gecesi Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviye olan ‘Baa3’ notunu bir basamak düşürerek ‘Ba1’ seviyesine çekmişti. Bu not seviyesi, Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir ülke’ konumunu kaybetmesi olarak yorumlanıyor.

GUATEMALA VE FAS İLE NOTUMUZ AYNI
EN yükseği ‘Aaa’ ve en düşüğü ‘D’ ile ülkeleri 10 farklı notla değerlendiren Moody’s, Güney Afrika, Brezilya, Malezya, Endonezya gibi ülkeleri yatırım yapılabilir ülke seviyesinde değerlendirirken, Türkiye gibi yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında olan ‘Ba1’ notu ile değerlendirdiği ülkeler ise şöyle: 
*Türkiye
*Azerbaycan
*Kosta Rika
*Guatemala
*Macaristan
*Fas
*Paraguay
*Portekiz
* Rusya