Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Güncelleme:

Merkez Bankası, faizde bir kez daha indirime gitti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 0.25 puan indirdi, politika faizine ise dokunmadı.

PPK kararının açıklanmasından önce 2.95 liranın hafif üzerinde hareket eden dolar, karar açıklandıktan sonra 2.9475 - 2.9485 lira bandına çekildi.

PPK'nın ardından yapılan açıklamada, faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen "marjinal fonlama oranı"nın yüzde 8.50'dan yüzde 8.25'e indirildiği belirtildi.

Açıklamada, koridorun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 7.25 düzeyinde ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.
"Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir" uyarısı yapılan açıklamada, "Mevcut durumda genel finansal koşulların sıkı olduğu değerlendirilmektedir" denildi ve şu konuların altı çizildi:

"Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapması beklenmekle beraber, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir."

"Fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin de" etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngörüldüğü belirtilen açıklamada, "Bununla birlikte, akaryakıt ürünlerindeki vergi ayarlaması ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir" uyarısı da yapıldı ve şöyle denildi:

"Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."
Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti. PPK marjinal fonlama faizini sonraki aylarda 0.25 puan indirdi.

DOLAR FED KARARIYLA GERİLEMİŞTİ

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri sabit tutması ve artırımlara yavaş devam edeceği sinyali vermesi ardından dolar/TL de yönünü aşağı çevirdi.

Fed dün yerel saatle akşam sonlanan iki günlük toplantısının ardından faiz oranlarını değiştirmedi fakat istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam etmesiyle beraber bu yılın sonunda para politikasında hâlâ sıkılaşmaya gidebileceğine dair güçlü sinyaller verdi.

Fed aynı zamanda 2017 ve 2018 yılları içinde daha az agresif bir faiz artış beklentisi açıklarken, uzun vadeli faiz oranı tahminini yüzde 3'ten yüzde 2.9'a indirdi.

Dün Fed kararları öncesi 2.9750 seviyesinde olan dolar/TL, 2.9500 seviyesine kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0819'da 2.9549/2.9574 seviyesinde.