Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Güncelleme:

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25, üst bandını yüzde 9,25'te bıraktı. Banka geç likidite penceresi faiz oranını da yüzde 12,25'te tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faizlerde değişiklik yapmadı ve sabit tuttu. 

 Banka politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP faizini de yüzde 12,25'te sabit tuttu. 

Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlendiğine işaret ettiği belirtildi.

Açıklamada "İç talepte iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" ifadelerine yer verildi.

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğu belirtildi ve "Bu çerçevede Kurul sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir." dendi.

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Merkez Bankası'nın fiyat istikrarının temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği vurgulanarak "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." değerlendirmesi yapıldı.

Merkez Bankası bir önceki PPK toplantısında GLP borç verme faiz oranını yüzde 11,75'ten yüzde 12,25'e yükseltmişti.

BEKLENTİLER DE DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAĞI YÖNÜNDEYDİ 

Reuters anketine katılan 16 kurumun tamamı kısa vadeli faizlerin sabit kalacağını tahmin ediyordu.

DOLAR NASIL ETKİLENDİ?

Dolar kuru karar öncesi 3.51'in üzerindeyken, 3.50 seviyesine geriledi.

İŞTE MERKEZ BANKASI'NIN TAM METNİ 

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir: 

a)    Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,

b)    Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.

c)    Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlendiğine işaret etmektedir. İç talepte iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Seçiniz...

Etiketler faiz Merkez Bankası