Merkez Bankası faiz kararını verdi

Merkez Bankası faiz kararını verdi
Güncelleme:

Merkez Bankası'ndan Mayıs ayına ilişkin faiz kararı açıklaması geldi. Faiz koridorunun üst bandı yarın puan indirildi.



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 0.50 puan indirdi, politika faizine ise dokunmadı.

PPK'nın ardından yapılan açıklamada, faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen "marjinal fonlama oranı"nın yüzde 10.00’dan yüzde 9.50’ye indirildiği belirtildi.

Açıklamada, koridorun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 7.25 düzeyinde ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.

Merkez Bankası, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı Nisan'da da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a gerilemişti.
 

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle;

Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10’dan yüzde 9,50’ye indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuş,

b)    Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuş,

c)    Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 11,50’den yüzde 11’e indirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, TL'de son dönemde görülen değer kaybına rağmen Nisan'da yıllık enflasyonun yüzde 6.6'ya gerilemesinin desteği ve hükumetten gelen faiz indirim çağrılarının devam etmesinin de etkisiyle bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında, koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyordu.

Türkiye'de de Mayıs toplantısını bugün yapacak olan Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında 0.25-0.50 puan dolayında indirim yapması bekleniyordu...

İLK TOPLANTI DA İNDİRİM GELMİŞTİ

Merkez Bankası yeni Başkan Murat Çetinkaya başkanlığında geçtiğimiz ay ilk defa toplanmış, bu toplantı sonrasında Merkez Bankası Marjinal Fonlama Faizini yüzde 10.5'ten yüzde 10'a indirmiş, politika faizini ise yüzde 7.5'te sabit bırakmıştı.