Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı !

Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı !
Güncelleme:

Merkez Bankası, bu kez faiz artırımına gitti. Dolar 3.37 TL seviyesine indi.

Merkez Bankası’nın kritik toplantısında karar açıklandı. Banka, faiz oranlarında 50 baz puan yükseltti. Üst bantta ise 25 baz yükseltti. Gün içinde 3.42 TL'yi aşarak rekor kıran dolar, 3.37 TL seviyesine geriledi.

Merkez’in üçüncü adımı da ihracat kredilerine de vade uzatma ve geri ödemeleri Türk Lirası ile yapma imkanı getirdi. İhracat kredilerine ilişkin alınan karar şöyle;

31 Aralık 2016 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri için;
•Azami 31 Mart 2017 tarihine kadar vade uzatılabilmesine,

•Vade uzatımı imkânının kullanılmayıp kredinin vadesinde ödenmesi halinde, kredigeri ödemelerinin Türk lirası olarak da yapılabilmesine ve bu işlemlerde geri ödeme tarihindeki Bankamız döviz alış kurunun kullanılmasınaolanak tanınmasına karar verilmiştir.

Merkez Bankası, bu yılın mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında, faiz koridorunun üst bandını 250 baz puan indirerek yüzde 10.75’ten 8.25’e çekmişti.

7 AY SONRA ARA VERMİŞTİ

Geçen ayki toplantıda alınan PPK kararıyla 7 ay sonra faiz indirimlerine ara verilmişti. Döviz kurlarındaki hareketlilik sebebiyle önce geçtiğimiz cuma akşamı Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında dün akşam da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanBaşkanlığında Beştepe’de Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirilmişti.

Merkez Bankası son olarak Ocak 2014’te politika faizini yüzde 4.5’ten yüzde 10’a yükseltmişti. 2014 Ocak ayında kurdaki hareketler nedeniyle olağanüstü PPK toplantısı yapılmıştı.

25 PUANLIK ARTIŞ BEKLENİYORDU

Merkez Bankası'nın Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, TL'deki sert değer kayıpları ardından ekonomistlerin yarısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörüyordu.

Etiketler faiz Merkez Bankası