Merkez enflasyon tahminini açıkladı, dolar uçuşa geçti !

Merkez enflasyon tahminini açıkladı, dolar uçuşa geçti !
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu ile ilgili sunumunda, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı. Açıklanan oranla birlikte dolarda ani bir yükseliş yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon tahminini açıkladı. TCMB yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi. TCMB, gıda enflasyonu tahminini yüzde 13'ten yüzde 16'ya yükseltti. Çetinkaya, "2019 sonunda yüzde 12,1-17,1 aralığında (orta noktası yüzde 14,6) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler, finansal piyasalarda gözlenen oynaklık, farklı sektörlerde birikmiş maliyetler ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizliklerle enflasyon görünümüne ilişkin risklerin devam ettiğini söyledi. 

2019 ve 2020 yılına ilişkin enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini açıklayan Çetinkaya, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 14.6, 2020 yıl sonunda yüzde 8.2 gerçekleşeceğini tahmin edildiğini belirtti. 

Dün 5.9467 seviyesinden kapanan dolar/TL, Çetinkaya'nın sunuma başlamasının ardından 5.9848'e çıktı. TL'nin dolar karşısında yıl başından beri değer kaybı yüzde 11'e ulaşmış durumda.

Bu yıl için gıda enflasyon beklentilerini yüzde 10'dan yüzde 11'e çıkardıklarını söyleyen Çetinkaya, petrol fiyatı tahminini de 63.1 dolardan 67.2 dolara çıkardıklarını belirtti.

Bu arada TCMB Başkanı son faiz toplantısına ilişkin karar metnindeki değişikliğin, kısa vadeli bir sinyal olmadığına dikkat çekti.

Çetinkaya, rezerv tartışmasıyla ilgili, "Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Bizim takip ettiğimiz metrikler açısından son aylarda hiç bir parametrede bozulma söz konusu değil" dedi.

'İŞLENMEMİŞ GIDA FİYATLARI TAHMİNLERİN ÜZERİNDE ARTIŞ GÖSTERDİ'

Çetinkaya'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Enflasyon raporunda rezerv analizi yer alıyor. Enflasyon gelişen ülke grubunda bir miktar yükseldi.

2019 yılının ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette bir önceki döneme göre kısmi bir toparlanma gözlenmiştir. Bu dönemde net ihracatın büyümeye güçlü desteğiyle birlikte ekonomideki dengelenme eğilimi devam etmiştir. 

Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor. Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyat baskısı ilk çeyrekte de sürdü.

Fiyat istikrarına yönelik riskler göz önünde bulundurularak sıkı para politikası duruşu korunmuştur.
Mevcut rapor döneminde kur takası faizleri ve döviz kuru oynaklıkları artmıştır. bu dönemde döviz kuru gelişmelerine paralel olarak TL'nin oynaklığı arttı.

Enflasyon ilk çeyrekte ocak enflasyon raporu tahminleri ile uyumlu gerçekleşmiştir. Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları tahminlerin üzerinde artış gösterdi.

'ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNE İLİŞKİN RİSKLER DEVAM EDİYOR'

 Döviz kuru ve ithalat fiyatlarının tüketici enflasyonuna katkısı bir önceki döneme kıyasla düşürücü yönde oldu. Yıllık enflasyondaki azalışta temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu. 
Gıda enflasyonu bu dönemde olumsuz bir seyir kaydetti. Enflasyon görünümüne ilişkin riskler devam ediyor.

Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2019 yılı sonunda yüzde 12.1-17.1 aralığında -orta noktası yüzde 14.6 gerçekleşeceği öngörüyoruz (önceki yüzde 11.9-17.3 aralığı ile yüzde 14.6)

Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2020 yılı sonunda yüzde 5.1-11.3 aralığında -orta noktası yüzde 8.2- gerçekleşeceği öngörüyoruz (önceki yüzde 5.1-11.3 aralığı ile yüzde 8.2)

Enflasyonun orta vadede yüzde 5.0 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.

Karar metnindeki değişiklik Kısa vadeli bir sinyal değil. Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız. Rezerv rakamlarında görülen dalgalanma istisnai değil.

DOLAR 5.98'E ÇIKTI

Öte yandan Çetinkaya'nın sunumu başlarken, hareketlenen dolar/TL 5.9848'e çıktı. TL'nin dolar karşısında yıl başından beri değer kaybı yüzde 11'e ulaşmış durumda.

Seçiniz...