Milyon dolarlık maaşla çalışan bulamıyorlar

Milyon dolarlık maaşla çalışan bulamıyorlar
Güncelleme:

Çin'de geçtiğimiz yıl inşaatı tamamlanan dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST için milyon dolarlık maaşla çalışan bulunamıyor.

 Tesis için yaklaşık 3 aydır baş sorumlu bilim insanı arayan Çinli yetkililer, hala başvurunun gelmediğini açıkladı.

Çevre uzunluğu 1.6 km olan FAST teleskobunun, bin ışık yılı ötesindeki iletimleri algılaması hedefleniyor.
 
Çin'de inşaatına 6 yıl önce başlanan dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST, geçtiğimiz yıl tamamlanmıştı. 180 milyon dolara mal edilen teleskopta 4,450 adet panel kullanılmıştı (yaklaşık 30 futbol sahası büyüklüğünde).

Çevre uzunluğu 1.6 km olan FAST teleskobunun, bin ışık yılı ötesindeki iletimleri algılaması hedefleniyor. Daha basit bir ifadeyle teleskop, uzaydaki zayıf radyo sinyallerini tespit edecek. Ayrıca evrenin kökenine uzanan araştırmalar yapılacak ve dünya dışı varlıkların izi aranacak.

İşte bu proje için Çinli yetkililer çalışan bulamıyor. FAST teleskobunun üreticisi Çin Bilimler Akademisi, tesisin günlük operasyonlarını denetleyecek bir baş bilim insanı arıyor. FAST’ın baş müdürü olacak olan bilim insanı, yaklaşık 1.2 milyon dolar maaş, ücretsiz konut gibi imkanlara sahip olacak.

Lakin Çin, bu bilim insanını Çin dışında batı ülkelerinden arıyor. Zira açıklamaya göre, hiçbir Çinli bilim insanı, benzer ölçekte bir tesis çalıştırma tecrübesine sahip değil. Bu nedenle hem tecrübeli hem de Çinli olmayan bilim insanı aranıyor fakat 2-3 aylık süreçte henüz bir başvuru yapılmadı.

Çinli yetkililerin, tesise müdür olacak bilim insanında aradığı özellikler şu şekilde:

- Benzer bir tesiste en az 20 yıllık tecrübe
- Büyük ölçekli radyo teleskop projesinde öncü rol oynamış olmalı
- Dünyaca ünlü araştırma enstitülerinde üst düzey pozisyonda olmalı
Çin Bilimler Akademi’sinden bir yetkiliye göre, başvuru olmamasının sebebi yüksek talepler:

Bilim insanından beklentiler çok yüksek. Bu da birçok astronomu yarış dışında bırakıyor. Bu alanda kalifiye olanların sayısı ancak parmakla sayılabilir kadar az.
 

Etiketler maaş milyon dolar fast