PİYASALAR ALEV ALEV ! DOLAR REKORA DOYMUYOR

PİYASALAR ALEV ALEV ! DOLAR REKORA DOYMUYOR
Güncelleme:

Güne 3.09 TL seviyesinde başlayan dolar 3.11 TL'yi de aştı.

Başkanlık tartışmalarının etkisiyle tırmanışı hız kazanan dolar, 3.1107 lira ile yeni tarihi zirveye tırmandı. Dolardaki tırmanışa bağlı parite etkisiyle euro da 3.4204 lira düzeyine kadar çıktı.

Dolar/TL, Başbakan Yıldırım'ın Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişlikliği teklifini Meclis'e yakın zamanda getireceklerini açıklaması ve Fed'in faiz artıracağına dair artan beklentileriyle yükselişini sürdürdü ve 3,1107 seviyesini görerek yeni zirvesini gördü. Kur, saat 11.23 itibariyle bankalararası piyasada 3,1130 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'ninTürkiye'nin notunu düşürmesinin ardından, 20 Temmuz'da 3.0973 ile tarihi zirveyi test etmişti. Kur dün de Başbakan'ın açıklamalarının ardından 3.07'li seviyelerden kademeli olarak yükselişe geçti ve 3.0973'ü yeniden test etti. 

Moody's'in not indiriminin ardından, Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" düzeyde derecelendiren tek büyük kredi şirketi Fitch'in de aynı adımı atabileceğine ilişkin beklentilere, başkanlık için bir "referandum belirsizliği"nin eklenmesi, piyasalardaki risk algısını güçlendirdi.