Piyasalar yangın yeri: Çeyrek altın 500 TL’den döndü!

Piyasalar yangın yeri: Çeyrek altın 500 TL’den döndü!
Güncelleme:

ABD ile İran'ın savaşın kıyısından dönmesiyle birlikte çeyrek altın 500 TL sınırından döndü. Gram altın da 310 TL seviyesine çıktıktan sonra 293 TL'ye kadar indi. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasada 5,88 seviyesinden Euro/TL ise 6,55'ten işlem görüyor.

ABD ve İran arasındaki sıcak çatışma ihtimalinin şimdilik rafa kalkmasıyla birlikte güvenli liman altında da düşüş başladı. Dün 310 TL seviyesine kadar çıkan gram altın bugün 293 TL’ye kadar indi.

Gram altındaki düşüş altının ons fiyatının gerilemesinden ve dolar kurunun aşağı yönlü seyretmesinden kaynaklandı.

Çeyrek altın 6 Ocak tarihinde 495 TL’ye kadar çıkmıştı. Ons fiyatında ve kurda yaşanan son gelişmeyle birlikte çeyrek altının fiyatı da 480 TL’ye geriledi.

Dün Trump'ın açıklamaları sonrası 5,9550 desteğinin kırılması ile düşüşü ivme kazanan dolar/TL ise, yaklaşık yüzde 1 azalışla 5,9150'den kapanış gerçekleştirdi.

Dolar/TL, bugün bankalararası piyasada 5,88 seviyesinde işlem görüyor.

Euro/TL de 6,55'te seyrediyor. 

Uzmanlar, dün ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları sonrası 5,9550 desteğinin kırıldığını, düşüşün ivme kazandığını belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 5,90'ın destek, 5,95'in ise direnç konumunda takip edileceğini söyledi.

Altının gram fiyatı dün ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları sonrası dolar kuru ile paralel olarak düşüşü ivme kazandı. Dün 309 lira seviyelerini test eden gram altın, şu dakikalarda yüzde 0,88 değer kaybı yaşayarak 293 lira seviyelerine kadar geriledi.

Kapalıçarşı'da çeyrek altın 494,46 lira, yarım altın 988,92 lira, Cumhuriyet altını 2.031 liradan işlem görüyor.

Altının ons fiyatı da dolar kurundaki düşüşle paralel değer kaybı yaşayarak 1.548 dolarda bulunuyor.

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün akşamki açıklamaları sonrası ABD ile İran arasındaki gerilimin azaldığını belirterek, buna paralel dünya borsasında yükseliş, petrol ve altın fiyatlarında düşüşler görüldüğünü ifade etti. İran'ın saldırganlığına ekonomik yaptırımlar ile karşılık verileceğini dile getiren Trump, ayrıca NATO'nun Orta Doğu sürecine daha çok müdahil olmasını isteyeceğini kaydetti. Karşılıklı askeri atakların yerine ekonomik yaptırımların gündeme gelmesi ve NATO vurgusu ile diplomasinin geri geleceğinin anlaşılmasının, piyasalarda iyimserliği artırdığını dile getiren analistler, Türk lirası varlıklarındaki pozitif seyrin devam etmesinin beklenebileceğini söyledi. 

‘ONS 1.600 DOLAR SEVİYESİNE TIRMANABİLİR’

Türkiye’de altın denince akla gelen ilk isimlerden Mehmet Ali Yıldırımtürk geçen günlerde sozcu.com.tr’ye yaptığı bir yorumda ABD-Çin arasında 15 Ocak’ta imzalanması beklenen ticaret anlaşmasının altın fiyatları üzerinde etkili olacağını belirtmişti.

“GERİLEME BEKLENTİSİ ORTANDAN KALKTI”
Yıldırımtürk, “Yatırımcıların ‘görmek istiyoruz' dediği imza artık atılacak. Biz de 15 Ocak'ta bir gerileme olur diye bekliyoruz” dedi.

 

Reuters