Piyasalarda petrol kararının ardından son durum

Piyasalarda petrol kararının ardından son durum
Güncelleme:

Katar'da düzenlenen toplantıda petrol üretiminin dondurulması konusunda anlaşılamadı. İşte piyasalarda son durum...

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşen toplantı sonrasında petrol üretiminin dondurulması konusunda anlaşılaşamadı. Merkez Bankası'nın Çarşamba günü kararlarını açıklayacağı Nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısı bu haftanın en önemlini gündem maddesini oluştururken, iç ve dış veri gündeminin zayıf olduğu haftanın ilk gününde piyasalarda yurtdışı gelişmelere paralel bir seyir bekleniyor. Dolar 2,86'nın üzerinde işlem görüyor.

Cuma günü saat 17.05'te 2.8540/2.8550 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 09.13'te 2.8620/2.8630 seviyesinde.

Cuma günü aynı saatte 3.0406/3.0421 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah3.0456/3.0469, 3.2271/3.2287 civarında olan euro/TL ise 3.2134/3.2469 seviyesinde bulunuyor.

Asya borsaları Doha'da petrol üreticileri arasında gerçekleştirilen toplantıda üretimi dondurmaya dair herhangi bir anlaşmaya varılamamasının ardından gerilerken, petrol fiyatları da sert değer kayıpları yaşadı.

KRİTİK PETROL KARARI

Katar'ın başkenti Doha'da dün bir araya gelen 18 ülkenin temsilcileri petrol üretim seviyesini Ekim 2016'ya kadar Ocak ayındaki seviyelerde sabit tutma konusunda bir anlaşmaya varamadı. Grup, Suudi Arabistan'ın İran'ın da katılmasını istemesinin ardından dağıldı.

DOLARI ETKİLEYECEK FAKTÖRLER

TEB Stratejisti Erkin Işık bu sabahki notunda, petrol fiyatlarındaki gerilemenin özellikle petrol ihracatçısı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yönelik risk algısını azalttığını belirterek, "Petrol fiyatlarındaki gerilemeye karşın TL benzer para birimlerine paralel bir seyir izledi. Bu da muhtemelen TCMB'nin bu haftaki toplantısında daha fazla gevşemeye gideceği beklentilerinden kaynaklanıyor. Bir diğer faktör ise CHP ve MHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasını desteklemesi sonrası siyasi tarafta tansiyonun artması olabilir" dedi.

Enflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşullar Merkez Bankası'nın Mart'ta başladığı faiz indirimlerine devam etmesi için uygun ortam sunarken, yeni başkan yönetiminde ile ilk kez toplanacak Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyor.

FAİZ İNDİRİMİNDE POZİTİF ETKİ BEKLENİYOR

Bankacılara göre her ne kadar ana beklenti olmasa da TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında daha agresif bir indirim yapabileceği endişeleri, kurda yönün aşağıya çevrilmesinin önünde bir engel olarak görülüyor. Bankacılar normalde piyasa dinamiklerine ters olmasına karşın, bu hafta agresif indirimlerin yapılmaması durumunda, 50 baz puanlık bir indirimin dolar/TL'ye pozitif etkisini görmeyi bekliyorlar.

Diğer taraftan enflasyonda son dönemde yaşanan beklenmedik düşüş ve TCMB'nin faiz indirimi yapacağı beklentileri geçen hafta tahvil faizlerinde düşüşlere neden oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde son 10 gün itibarıyla düşüş 70 baz puanı, son bir aylık düşüş ise 100 baz puanı aştı.

Işık, piyasalarda eğilimi değiştirecek bir data beklenmediğinden tahvil piyasasında PPK toplantısı ve gelecek haftaki Fed faiz toplantısı öncesi bir miktar kâr satışları görülebileceğini söyledi.

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanış yüzde 9.54 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.40 oldu. Gün içinde ise en düşük yüzde 9.38 seviyesi test edildi. Bu seviyeler en son Kasım ayı başında görülmüştü.

İki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise Cuma günü spot kapanış yüzde 9.41, valörde son işlem yüzde 9.32 bileşik seviyesinden gerçekleşti.