Piyasalardan kredi kartı ve kredi taksit limitine tepki

Piyasalardan kredi kartı ve kredi taksit limitine tepki
Güncelleme:

Reel sektör temsilcileri, kredi kartı ve kredilere getirilmesi planlanan taksit sınırlamasına tepki göstererek belli ürünlerde taksitin yerini yüksek faizli senedin alacağını öne sürdü.

Kontrolsüz büyüme uyarılarının ardından ekonomiyi soğutma tedbirleri kapsamında taksit sınırlamasına gitmeye hazırlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) reel sektörden, “Talep kayıt dışına kayar' uyarısı geldi. Başta elektronik eşya ve turizm olmak üzere pek çok alanda tüketicilerin büyük bir bölümünün taksit seçeneğini tercih ettiğini ve Türkiye'nin tüketimle büyüyebildiğini kaydeden sektör yetkilileri, taslağın yasalaşması halinde talebin daralacağını, belli ürünlerdeki satışların ise yüksek faizli senetle işleme döneceğine dikkat çekti.

Sözcü gazetesinden Sayime Başçı'nın haberine göre geçen haftalarda, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi kapsamında BDDK tarafından kredi kartı taksit sayısı ve ihtiyaç kredileri vade sınırlarına ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmasını içeren taslak hazırlanmıştı. Yeni taslak kapsamında turizm sektörünü ilgilendiren havayolu, taşımacılık, konaklama ve sağlık harcamalarındaki taksit sayısı 9'dan 6'ya düşürülürken, elektronik eşya satışlarındaki taksit sayısı ise 6'dan 3'e indirildi. Özellikle cep telefonu satışlarında öne çıkan bireysel kredi vadelerinin 48 aydan 12 aya düşürülmesi öngörülürken, 4 taksitle satın alınan altında ise peşin ödemeye geçilmesi öngörülüyor.

Sektörlerin ve şirketlerin görüşüne açılan taslak için, zaten kur nedeniyle büyük baskı altında olan şirketlerden itirazlar gelmeye başladı. Dernek olarak BDDK taslağına görüş verdiklerini anlatan Kategori Mağazacıları Derneği Başkanı ve Media Markt Türkiye CEO'su Yenal Gökyıldırım, Türkiye'nin tüketimle büyüdüğünü ve kişisel harcamaların milli gelirin artışında kritik bir noktada olduğunu açıkladı. Cep telefonu, TV ve elektronik eşya harcamalarının artık bir keyif unsuru olmaktan çok zaruri ihtiyaç haline geldiğini aktaran Gökyıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

TÜKETİCİNİN MALİYETİ ARTAR

“Tüketiciye organize bir yöntem sunamazsak bu defa tüketici senetle ürün satın almaya çalışıyor. Senetle ürün satışları da fahiş faizlerle tüketiciye zarar veriyor. Organize perakende ise istihdamı desteklerken, vergi katılımını artırıyor. Bu tür düzenlemeler kayıtdışı ekonomiye gidiyor, istihdamın önüne geçiyor. Tüketici alması gereken her şeyi alıyor. Bu talep daralmasına neden olmayacak.

Tüketiciye daha yüksek maliyetler yaratacak.” Turizm sektöründe de şirketlerin cirolarının büyük çoğunluğunu taksitli satışlar oluşturuyor.

 
BDDK'NIN TASLAĞINDA NELER VAR?

– Altında 4 taksit yerine peşin ödemeye geçiliyor.

– Elektronik eşyada taksit 6'dan 3'e düşüyor.

– Havayolu, taşımacılık ve konaklamada taksitler 9'dan 6'ya indiriliyor.

– Tüketici kredisinde vade 48 aydan 12 aya düşüyor..

SATIŞLARIN YÜZDE 45'İ 9 TAKSİT

ETSTUR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, her saat yeni bir rekora imza atan kurlar nedeniyle yurtdışı tur satışlarının yüzde 50 oranında düştüğüne dikkat çekerken, Türk insanının ortalama tatil harcamasının 5000-7.500 TL arasında değiştiğini, dile getirdi. “Birkaç haftadır yaşadığımız kur hareketliliği gözlemlediğimiz kadarıyla misafirin seyahati, tatili düşünmesine engel” diye konuşan Özbek, böyle bir talep daralması varken, taksit sınırlaması ile satışların daha fazla sekteye uğrayacağını kaydetti. Özellikle kur artışlarının fiyata yansıması nedeniyle taksitli alımlara bir eğilim olduğunu dile getirdi. Daha önce tur satışlarındaki taksit sayısının 12'den 9'a düştüğünü de hatırlatan Özbek, o dönemde de aynı etkiyi gördüklerini aktardı. Özbek, toplam satışların yüzde 45'inin 9 taksitle yapıldığını aktardı.
 

Sözcü