Rusya'dan dolara darbe üstüne darbe

Rusya'dan dolara darbe üstüne darbe
Güncelleme:

Rusya Merkez Bankası’nın, 2018’in ikinci çeyreğinde 100 milyar dolarlık rezervini yuan ve avroya çevirdiği bildirildi.

Rusya Merkez Bankası tarafından yayımlanan "Yabancı Para ve Altın  Varlık Yönetimi Konusundaki Faaliyetlerin Değerlendirmesi" adlı raporda, ülkenin  uluslararası rezervlerindeki pay dağılımı değerlendirildi.

Rusya’nın uluslararası rezervlerinde doların payı, geçen yılın ikinci  çeyreğinde 2017’nin aynı dönemine kıyasla 24,4 puanlık düşüşle yüzde 21,9’a  gerilerken, avronun payı 6,9 puanlık yükselişle yüzde 32’ye, yuan’ın payı 0,1  puanlık artışla yüzde 14,7’ye yükseltildi.

Böylelikle toplam 100 milyar dolarlık rezerv avro ve yuan para  birimlerine çevirilirken, doların Rusya'nın rezervlerindeki payı tarihin en düşük  seviyesine geriledi.

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Anton Siluanov, bir  süre önce yaptığı açıklamada, ülkedeki petrol ve doğal gaz şirketlerinin  ödemelerindeki doların payını azaltmaya yönelik planlarını yakında hükümete  sunacaklarını bildirmişti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin de Rusya Maliye  Bakanlığı ve Rusya Merkez Bankası ile birlikte ülke ekonomisinin  “dolarsızlaştırılması” için çeşitli adımlar atılacağını duyurmuştu.

Merkez Bankası ve Rus hükümeti tarafından yönetilen döviz, para, IMF  rezerv pozisyonu, altın ve diğer rezerv varlıklardan oluşan ülkenin uluslararası  rezervleri, ağustos 2008'de 598 milyar dolarla tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştı.