SSK'lı çalışanlara borçlanma hakkı

SSK'lı çalışanlara borçlanma hakkı
Güncelleme:

Yurtdışında yaşayanlar, askerliğini yapanlar, çocuk doğuranlar belli şartlar altında borçlanma yapabiliyor

Çalışan çalışmayan, sigortalı olan olmayan ve henüz emeklilik hakkını da elde etmemiş olan birçok kişi, geriye dönük sigorta/prim süresi boşluklarını doldurma tamamlama ve prim günü olarak saydırma imkanı olup olmadığını merak ediyor ve soruyor. Ancak, zaman zaman kısa süreli olarak bazı kanunlarla getirilen hak ve imkanlar dışmda, şu anki mevzuata göre geriye dönük olarak boşlukları doldurma imkanları sınırlı.

Toptan ödemeyle

Geriye dönük borçlanma sadece kanunlarda belirtilen hal ve durumlarda bu mümkün. Hizmet borçlanması yapılabilecek durumların başmda; yurtdışı borçlanması, erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar içinse doğum borçlanması geliyor. Hizmet ihyası; toptan ödeme şeklinde ödediği primleri geri almış kişinin bunları ödeyerek hizmetlerini canlandırması şeklinde olabiliyor.

Dava açmak mümkün

Hizmet tespit davası ise SSK kapsammda çalışmış olan kişinin, çalıştığı işyerinden hiç sigortalı gösterilmemiş yani sigortasız (kayıt dışı) çalıştırılmış ya da sigortası eksik gösterilmiş olan kişinin, hizmet tespit davası açarak sigortalı bildirilmeyen çalışmalarını mahkemeden tespit ettirmesidir. Belirtilen yollara, sigortalı vefat etmişse hak sahibi olan eşi, çocuğu veya anne babası da başvurabilir. 

Vatan