Suriye’ye askeri harekat piyasaları ateşledi; dolar ve euro zirvede!

Suriye’ye askeri harekat piyasaları ateşledi; dolar ve euro zirvede!
Güncelleme:

Suriye'nin kuzeyinde bulunan terör gruplarına yönelik operasyon resmen başladı. Piyasa söz konusu gelişmeye önemli bir tepki göstermedi. Kur 5.84 seviyesindeki seyrine devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin ardından dün 5.8465’e yükselen dolar/TL, öğleden sonra Trump’ın iki ülke ilişkilerini savunan açıklamaları ile geriledi ancak düşüş kalıcı olmadı.

DOLARDA SON DURUM

Dolar/TL bugün saat 17.30 itibarıyla 5.85 TL'den Euro ise 6,42 TL'den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

Jeopolitik gelişmelere oldukça duyarlı olan dolar/TL’de haber akışına bağlı olarak dalgalanmaların sürmesi bekleniyor.

Trump, Suriye’ye operasyon yapma konusunda yeşil ışık yakmış olsa da, planlanan saldırının çok abartılması durumunda Türkiye’yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin üzerinden daha 24 saat geçmeden attığı bir tweet ile Türkiye’nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu söyledi.

Ancak sonrasında yine attığı tweet ile Türkiye’nin zaruri olmayan bir çatışmaya girmesinin ekonomisi ve son derece kırılgan para birimi üzerinde yıkıcı etki yaratacağını söyledi.

Trump ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD’ye gideceğini belirtti.

TİCARET SAVAŞI ENDİŞELERİ SÜRÜYOR

Global piyasalarda ise küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatan ABD ve Çin arasındaki ticaret ve dış politika anlaşmazlığının kısa sürede çözüleceğine işaret eden herhangi bir ipucu olmamasının getirdiği endişeler hakim durumda.

Sterlin, İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki Brexit görüşmelerinin başarısızlığa uğramak üzere olduğu haberleriyle bir ayın neredeyse en düşük seviyesine indikten sonra bu seviyede kaldı.

Dolar ise dünkü değer artışının ardından ABD-Çin ticaret görüşmelerinden kısa sürede sonuç alınacağı beklentisinin azalmasıyla birlikte geriledikten sonra bu sabah yatay seyretti.

TL’DE DEĞER KAYBI İKİ LİDERİN GÖRÜŞMESİ SONRASI BAŞLADI

ABD ve Türkiye liderlerinin hafta sonundaki telefon görüşmesi öncesi 5.70’in hemen altında işlem gören dolar/TL Trump’ın Türkiye’yi tehdidi ardından dün sabah 5.8465 ile 30 Ağustos’tan beri en yüksek seviyeyi gördü.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD Türkiye ilişkilerine yönelik artan endişeler ve askeri hareketlilik TL’yi baskı altında bırakıyor. İki liderin yüz yüze görüşmesi yaklaşık 5 hafta sonra. Piyasa birbiri ile çelişen Trump açıklamalarının ne anlama geldiğini tam olarak fiyatlandırabilmiş de değil. Tüm bunlar TL’deki her iki yönlü sert hareketlerin sürebileceğini gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Öte yandan ay sonundaki TCMB’den faiz indirim beklentileri de TL’deki değer kaybı ile birlikte zayıflamış durumda. Bugün iç veri gündemi zayıf, piyasalar Suriye’deki gelişmelere ve siyasilerin söylemlerine odaklı seyre devam edebilir.”

Bankacılar dün dolar/TL 5.85’e yaklaştığında bireysel ya da kurumsal müşterilerin kâr amaçlı döviz satışlarının görüldüğünü, bu hareketin kurun yüksek seviyeden sınırlı aşağı hareketini desteklediğini belirtiyorlar. Bankacılar dün kâr amaçlı döviz satışlarının birkaç yüz milyon doları bulduğunu belirttiler.

Altın fiyatlarında son durum ne? Gram altın ve çeyrek altın fiyatı bugün kaç lira?Kur Eylül ayı başından bu haftaya kadar genel olarak 5.60-5.75 bandında seyretti. Bankacılar bu bandın kırılması için yurt dışı piyasalarda risk iştahında ciddi bir bozulma veya içeride olumsuz bir haber akışı olması gerektiğini belirtiyordu. Artan jeopolitik endişeler yükselişi tetikleyen sebep oldu.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde düşüş eğilimi son aylarda belirginleşmişti. Ancak artan jeopolitik endişeler faizlerdeki düşüşü sınırladı. Hazine’nin borçlanma maliyetlerindeki artışın uzun vadede etkisini sınırlamak adına yaklaşık 1.5 yıldır ihraç etmediği gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Mayıs ayında %21 idi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün valörde son işlem %14.14 oldu. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.95, valörde son işlem %14 seviyesindeydi.

Seçiniz...