Tarihi teşvik paketi hazır!

Tarihi teşvik paketi hazır!
Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yeni teşvik paketi ile stratejik öneme sahip yatırımlar için 20 yıllık vergi muafiyeti getirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yatırımcıların önünü açmak için ne gerekiyorsa yapılmalı" çağrısının ardından, yatırımların cazibesinin artırılması için yeni teşvik mekanizması devreye giriyor. Yatırım destek paketiyle beraber Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik kapsamlı paket de bu hafta açıklanacak. Pakette, üretim tesislerine taşınma desteği, kurumlar vergisi muafiyeti, çağrı merkezlerinin bölgede kurulması için teşvik, genç girişimci merkezi kurulması, danışmanlık destekleri gibi birçok başlık yer alıyor. Yeni teşvik paketi ile Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki ekip yatırımcıları karşısına alarak, yapacağı yatırımın türüne, yatırımı yapacağı bölgeye göre özel teşvikler verecek. Vergi ve benzeri yüklerin azaltılması, yatırım izin sürelerinin kısaltılması, işgücü piyasasının rekabetçi hale getirilmesi, ticari uyuşmazlıkların hızlı şekilde çözülmesi, finansmana erişimin kolay ve güvenli hale getirilmesi konusunda birdizi yeni adım atılacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni teşvik sisteminin ayrıntılarını anlattı. Zeybekci, teşvik sisteminde yeni bir anlayışın yaşama geçirileceğini belirterek, "Paket Çankaya'da biraz daha detaylandırıldı. Yeni birçok düzenleme içeriyor. Seçtiğimiz bu firmaların ihtiyacı her neyse, arazi, enerjide garanti, liman, yol altyapısı ne gerekiyorsa devlet olarak vereceğiz. Bakanlar Kurulu kararıyla şirkete özel bir kereye mahsus teşvik vereceğiz. Bu şirketin yerli ya da yabancı olması da fark etmeyecek. Kim yatırım yapıyorsa ona vereceğiz" diye konuştu.

HEDEF STRATEJİK YATIRIMLAR

Ekonomi Bakanlığı'nca yürütülen stratejik alanlara yönelik çalışma da yıl sonunda tamamlanacak. Belirli kapasitedeki şirketler davet edilerek Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında pazarlık yapılacak. Onların talebi, ihtiyaçları göz önünde tutularak teşvikler verilecek. Stratejik sektörlerin başında savunma,sağlık, petrokimya ve elektronik geliyor.

Bakan Zeybekci, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası hayatı normalleştirmenin önemine dikkat çekerek, "Sağa sola bakmanın zamanı geçti. Şimdi önümüze bakma zamanı. 24 merkezde başlattığımız kampanyaya ek olarak yeni adımlar da atılıyor. Türkiye'de olup bitenleri tüm gerçekliği ile anlatan belgeseller hazırlanıyor" dedi.

Yeni paketin içeriğine ilişkin bilgi veren Bakan Zeybekci, "Örneğin stratejik öneme sahip bir liman yapılacak. 'Gel sen bu fabrikayı yap. Kredinin faizini biz vereceğiz. Sana 20 yıl vergi muafiyeti' diyeceğiz, 10 yıl elektrikte sabit fiyat uygulanacak. Devlet oradan üretilen ürüne de alıcı olacak. Belli bir süre boyunca devlet alım yapmayı sürdürecek" dedi.

Sabah

Etiketler teşvik paketi