Piyasalar alev alev ! Dolar kritik seviyeyi aştı

Piyasalar alev alev ! Dolar kritik seviyeyi aştı
Güncelleme:

Bayram tatili öncesi 5.45 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL yeniden yönünü yukarı çevirdi. Dolar/TL bugün 5.70 seviyesinin üzerini gördü. Euro/TL ise 6,31 civarında işlem görüyor.

Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık (ZK) oranlarını ve ZK'lara ödenen faizleri TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirmesi ardından dolar/TL yükselişe geçerken küresel piyasalar gündemde kalmaya devam ediyor.

Dolar/TL, bankalararası piyasada 5,74 seviyelerinde seyrediyor.

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları büyük ülkelerin ekonomilerine para veya maliye politikasıyla destek vereceği beklentilerinin küresel resesyonla ilgili endişeleri hafifletmesiyle kazanımlarını artırdı.

Euro/TL ise 6,35 civarında işlem görüyor. 

Dün Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Küresel riskten kaçışın Türkiye piyasalarında yarattığı etkinin Almanya ve Çin’den gelen destekleyici açıklamalarla azaldığını görüyoruz. Resesyon endişelerine verilen tepkiler güçlü” dedi ve ekledi:

“Bu hafta en önemli gündem Fed olacak. ABD tahvil getirilerindeki sert düşüş ve ters verim eğrisi sonrası Powell’ın Jackson Hole konuşmasında verebileceği politika mesajları küresel piyasalarda yön belirleyici olacaktır. Piyasa bu konuşmadan faiz indirimi tahminlerini de güncelleyecektir.”

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’e faizleri indirmesi yönündeki çağırısı tekrarladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının zorunlu karşılıklarla ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Seçiniz...