Yerlilerden TL atağı

Yerlilerden TL atağı
Güncelleme:

Yatırımcılar darbe girişimi sonrası artan Dolar'dan sonra TL'ye geçti.

Darbe girişimi sonrasında doların 3.05 lirayı aşması üzerine yerli yatırımcı TL`ye geçti. Haftanın ilk işlem günü döviz büroları ve kuyumculara koşan vatandaş, bir günde 2.5 milyar dolar sattı. Normal bir günün 3 katı kadar döviz ve altın bozduruldu.

Paralelci bir grup askerin darbe kalkışması sonrası ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler olumlu sonuç verdi. Merkez Bankası’nın bankalara sıfır faizli kredi başta olmak üzere  devreye aldığı 7 maddelik tedbiri piyasaları sakinleştirirken, yerli yatırımcılardan da yaklaşık 2.5 milyar dolarlıkdöviz sattı. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Merkez Bankası’nın bankalara sıfır faizli likiditetedbirinin piyasalara etkisine ilişkin, “Hiç ihtiyaç olmadı” açıklaması yaptı. Karar'dan Hamide Hangül'ün haberine göre ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın çok net bir tavır ortaya koyduğunu ve güzel bir bürokrasinin sergilendiğini belirten Ateş, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in toplantısının da son derece yerinde ve zamanında olduğunu söyledi.

MEVDUAT HAREKETİ SAKİN

Darbe kalkışmanın püskürtülmesi sonrası haftanın ilk işlem günü olan 18 Temmuz Pazartesi günü ve dün mevduatta en ufak bir hareketin olmadığına işaret eden Hakan Ateş, “Normal hareket devam ediyor. Likidite Cuma gündüz neyde, bugün de aynı şekilde devam ediyor. Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerin hiç birine başvurmak zorunda kalınmadı” ifadelerini kullandı. Kalkışmanın olduğu gece vatandaşın ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını belirten Ateş, şöyle devam etti: “ATM’den çekeceği 1000-2000 bin lira. Bu da çok normaldir. Biz de vatandaşın ihtiyacını karşılamaya çalıştık. Şu anda son derece durgun, her zamanki gibi. Mevduat çekişi de hiç olmamış gibi.”

BİR KUYUMCUDA 60 BİN LİRALIK İŞ

Milletin döviz büroları ve kuyumculara koşmasıyla normal bir günün üç katı kadar işlem hacmi gerçekleştiğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Kapalıçarşı’da bir kuyumcu günde 20 bin liralık bir altını TL’ye çeviriyorsa, o gün 60 bin liralık işlem yapıldı. Haftanın ilk işlem günü olduğundan çoğu esnaf TL’siz yakalandı. İç piyasalar TL yetiştirmekte epey zorlandı” ifadelerini kullandı. Memiş, İstanbul genelinde kuyumcu ve döviz bürolarının toplam 5 bin olduğunu ifade etti.

HALK PARASINA SAHİP ÇIKTI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, döviz büfeleri ve kuyumcu esnafının, normal bir günün üç katı kadar işlem hacmi ile karşılaştığını söyledi. Vatandaşların ağırlıklı tepki olarak bozdurma işlemi gerçekleştirdiğini belirten Memiş, “18 Temmuz’da dolar ve altın bozdurmaya gelen vatandaşlar, kendi paralarına sahip çıkmak, terör örgütüne ders verme niteliğinde bu işlemi gerçekleştirdiğini söyledi” dedi. Sadece bir günde bu kadar duyarlılık gösterildiğini ifade eden Memiş, hareketliliğin bir hafta daha sürebileceğini ifade etti.

VATANDAŞ DÖVİZİ KÂRLA YERİNE KOYAR

Bundan sonra vatandaşın karı edip yerine koyabileceğini ifade eden İslam Memiş, “Bir ayda dolar2.87, altın 121 liraya kadar gerileyecektir. Vatandaş sattığı dövizleri yerine koyabilecek. Hiçbir vatandaş asla zarar etmeyecektir. Yatırımcılara dolarda 2.87-2.88’e kadar beklemesini tavsiye ediyorum. Bu süreç maksimum bir ay sürer” yorumunu yaptı.

İLK GÜN 2.5 MİLYAR DOLAR SATIŞ

Bir bankanın döviz masası işlemcisi de darbe girişimi sonrası haftanın ilk işlem günü olan 18 Temmuz’da yerli yatırımcıların toplam yaklaşık 2.5 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını bildirdi.

Etiketler dolar darbe tl