Fitch'ten Türkiye için sevindiren yorum

Fitch'ten Türkiye için sevindiren yorum

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, seçim sonrası Türkiye'nin kredi notunun yapısal reformlara bağlı olarak olumlu olabileceğini açıkladı.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings 1 Kasım Genel Seçim sonuçlarına vurgu yaparak, belirsizliğin azalmasının, reformlarını uygulanmasının ve büyümenin desteklenmesinin Türkiye'nin kredi notu için olumlu olacağını belirtti.

"ÜLKE REYTİNGİ İÇİN POZİTİF OLUR"

Kredi derecelendirme kuruluşundan 1 Kasım genel seçiminin sonucuna ilişkin yapılan açıklamada, "Politika belirsizliğinin ve öngörülemezliğin çözülmesi, reformların uygulanması, sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi, dış hassasiyetleri azaltacak bir yeniden dengelenme ülke reytingi için pozitif olur" ifadesine yer verildi.

İSTİKRARLI ORTAM VURGUSU

Türkiye'nin 2013-2015 yılları arasındaki seçim döngüsünü tamamladığını belirten Fitch Rating, "Seçim sonucunun Türkiye'nin kredi profili ve reytingi üzerindeki etkileri, yapısal reformlara ve ekonomik dengelenmeye taşıyacak daha istikrarlı ve öngörülebilen bir politik ortama bağlı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

REEL BÜYÜMEDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Politik risklerin Türkiye'nin kredi notu üzerinde uzun süredir üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Fitch, öte yandan Türkiye ekonomisinin reel büyümesinin önümüzdeki yılın başından itibaren artırmasının beklendiğini belirtti.

MERKEZ BANKASI ÜZERİNDEKİ POLİTİK BASKININ ÖNEMİ

Fitch açıklamasında, "Kilit önemdeki ekonomi bakanlıklarına ilişkin görevlendirmelerin yapılması politika niyetine ilişkin öncü işaret olabilir. Ekonomik istikrar için diğer önemli konu ise seçimlerin sonrasında Merkez Bankası'nın üzerindeki politik baskınının boyutu" ifadesine yer verdi.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE EĞİTİM SEKTÖRÜ

Fitch geçmişte Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetlerinin detaylı programlarla istihdam piyasasındaki kilit zayıflıkları, enerji verimliliği, eğitim, özel sektör tasarruflarının ve yatırımlarının artırılması gibi önemli konuları ele aldığını hatırlattı.

DİĞER ÜLKELERDEN DAHA ZAYIF

Türkiye'nin yoğun seçim takvimi nedeniyle yakın zamanda ekonomi politikası üzerinde belirsizliklerin arttığını belirten Fitch, ülkenin politika bütünlüğü ve kredibilitesi açısından aynı reytinge sahip diğer ülkelerden daha zayıf durumda kaldığını kaydetti.

POLİTİK TANSİYON YÜKSEK

Genel seçimin sonucunda azalan belirsizliğin doğrudan politik riskte azalma anlamına gelemeyebileceğini belirten Fitch, başkanlık sistemine ilişkin olası girişimlerin iç politik tansiyonun yüksek kalmasına neden olabileceğini belirtti. Değerlendirmesinde çözüm sürecine de değinen Fitch, "Sürecin seçim sonrasındaki dönemde yeniden sürdürülmesi belirsiz" ifadesine yer verdi.