Fiyatlar giderek arıyor...

Fiyatlar giderek arıyor...
Güncelleme:

Zeytinyağı fiyatının giderek yükselmesiyle birlikte üreticilerden açıklama geldi.

TarişZeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit, zeytinyağındaki fiyat artışının üreticiye fatura edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Tariş Başkanı Cahit Çetin, üreticilerin gerektiği gibi desteklenmesi durumunda bu meselenin hallolacağını savundu. Balıkesir'in Edremit ilçesindeki TARİŞ kooperatifinde açıklamalarda bulunan Çetin, "Tarım Bakanlığı'nın 700 bin tonluk bir hedefi var. Bu hedefe yürürken de, zeytinyağı politikalarında gerek iç, gerekse dış pazarda milli politikalarımızı belirlememiz lazım. Bunu da hassasiyetle uygulamamız lazım geldiğini biz baştan beri söylüyoruz. Üretim olursa her şey olur gibi bir anlayış var. Üretim olursa her şey olmaz. Üretimin yanında pazarlamayı da, onun kurallarını da koymak lazım. Üreticinin üretim heyecanını, dinanizmini koruyacak sistemleri de dikkate almamız gerekir. Eğer müstahsil ürettiği ürünün karşılığını tam alamazsa, heyecanının kaybolması Türkiye'ye çok pahalıya mal olabilir. Türkiye ciddi oranda üreticilere yatırım yaptı. 10 yıldan bu yana yapıyor. 90 milyon ağaç ilave edildi. Şu anda 180 milyona yakın zeytin ağacı varr. Zaman içinde 700 bin ton rekolteyi görebilecek bir yapıya sahibiz. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin 300-400 bin ton rekolteye ulaşması muhtemel. Bunların sürpriz olmaması lazım" dedi.

"Ama politikalarımız hazır mı? İşte bu konuda kaygılarım var" diyen Çetin, "Gelecek, ihracat ve iç pazardaki durum konusunda kaygılarım var. Çünkü bunlar doğru düzgün sisteme oturtulmuş değil. Geçen sene üretici, ürününü saklama ihtiyacı duydu. Neden duydu? Çünkü üretici ürününü en uygun zamanda pazarlama hakkına sahiptir. Üretici hiçbir zaman stokçu değildir. Üreticinin harman zamanı satmak gibi bir mecburiyeti yok. Üretici, yağını uygun zamanda piyasaya sürme isteğindedir. Bu da talebi artırdı ve arzı eksiltti. Piyasaya sürülen mal azaldı, piyasada istenen mal miktarı çoğaldı. Arz talep dengesizliğinden dolayı fiyatların yükseldiğini görüyoruz. Bunu üreticiye fatura etmeye kalkışmanın, Türkiye'nin hedefleriyle örtüşen bir tarafı yok" dedi.

Çetin, prim sisteminin düzenlenmesi ile zeytinyağındaki fiyatların dengelenebileceğine vurgu yaparak, "Prim, çiftçiye verilen bahşiş değildir. Pirim, ekonomiyi dinamize eden bir mekanizmadır. Batı bunu böyle uygular. O zaman kayıt dışı ekonomiyi ülkeye sokabilirsin. O zaman üreticinin mal saklama kaygısını ortadan kaldırırsın. Çünkü malı saklayarak artacağı değer kadar prim verdiğini görecek ve tabii ki beklemeyecektir. Bu, ekonomiyi dinamize eden etkenlerdir ve batı bunu çok güzel uyguluyor" dedi.