Gelecek yıl piyasaları sarsacak 10 konu

Gelecek yıl piyasaları sarsacak 10 konu

Ünlü ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, 2016'da piyasaları etkisi altına alacak 10 konuyu sıraladı.

Çok uluslu ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, müşterilerine gönderdiği bir notta 2016′da piyasaları etkisi altına alacak gelişmeleri sıraladı. BusinessHT’nin haberine göre, düşük büyümenin etkili bir tema olacağını belirten kurum 2016′nın en etkili gelişmelerinden birisinin de dünyadaki merkez bankalarının para politikalarının ayrışması olacağını vurguladı.

İşte Goldman Sachs’ın 2016 için dikkat çektiği 10 hikaye

1- İSTİKRARLI DÜŞÜK BÜYÜME

Kurumun raporunda 2016 yılında küresel büyümenin yüzde 3,6 büyüyeceğini öngördü. Bu durum gelişen ekonomilerin düşük büyümeye gelecek yılda da mahkum olacağına işaret ediyor.

2- DÜŞÜK ENFLASYON

Goldman Sachs stratejistleri enflasyonun düşük kalacağını ama yine de beklendiği kadar aşağı seviyelerde olmayacağına dikkat çekti. Deflasyon riski yaratan emtia fiyatlarının gelecek yıl yüzde 20 artabileceği öngörüsünde bulunuldu.

3- PARA POLİTİKALARINDA AYRIŞMA

2016′da Fed faiz artışı dolayısıyla doların değerlenmesine yeşil ışık yakarken Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası daha güvercin bir politika izleyecek.

4- DÜŞÜK PETROL FİYATLARI

ABD’de stokların tam kapasiteye ulaşması riski artıyor. Bu durum petrol fiyatlarının bu dönemde de düşük seviyelerde kalacağına ilişkin öngörüleri destekliyor.

5- DAHA UZUN SÜRECEK OLAN DÜŞÜK EMTİA FİYATLARI

Goldman stratejistleri Çin’deki talep dolayısıyla 2016 için emtia fiyatlarının daha uzun süre düşük kalacağını belirtti.

6- KÜRESEL TASARRUF FAZLASI TERSİNE DÖNÜYOR

Küresel tasarruf fazlası 2000′lerin sonunda petrol fiyatları ralli yaparken Fed eski başkanı Ben Bernanke tarafından ortaya atılan bir kavramdı. Fakat faiz oranları dolayısıyla bu trendin 2016′da tersine döneceği belirtiliyor.

7- HİSSE SENETLERİNDE SINIRLI PRİM

Goldman Sachs, 2016 yılında hisse senetlerinin primlerinin sınırlı olacağını söyledi. Kurumun 2016′da S&P 500 için hedefi 2 bin 100. Bu hedef, mevcut seviyelerin sadece yüzde 5 üzerinde.

8- GELİŞEN PİYASALARDA YAVAŞLIK

Petrol fiyatlarındaki düşüşe karşı hassas olan gelişmekte olan ülkelerde durgunluk 2016′da da devam edecek gibi görülüyor.

9- DÜŞÜK LİKİDİTE YENİ NORMAL OLACAK

Tahvil piyasalarındaki likidite seviyesi gelecek yılın önemli konularından biri olarak piyasalarda endişe yaratıyor.

10- ŞİRKETLERİN GELİRLERİNDE ÇIKIŞ OLABİLİR

Şirketlerin gelirlerinde bir toparlanma yaşanırken, 2016′da bu durumun daha yumuşak olacağı öngörülüyor.