Gümrük Birliği değişiyor !

Gümrük Birliği değişiyor !
Güncelleme:

Ticari anlaşmazlıkları çözmek için yeni tahkim mekanizması kurulacak.

AB, Türkiye’nin gündemine İlerleme Raporu ve tam üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması girişimleriyle tekrar girdi. Türkiye’nin en fazla olumlu adım beklediği alan olan vize konusunda ise olumlu haberler geliyor.

HT Gazete'de Seçkin Ürey'in haberine göre Mayıs ayında Türkiye ile AB arasında imzalanan Gümrük Birliği’nin (GB) güncellenmesine ilişkin mutabakat zaptı çerçevesinde müzakere hazırlıkları devam ediyor. Ekonomi Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre Gümrük Birliği’nin güncellenmesinde müzakere edilecek yeni bir alan olduğu anlaşıldı. Taraflar Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği’nde yaşanan anlaşmazlıkları ele alacak bir tahkim mekanizması kurulması konusunda anlaştı. Aslında Gümrük Birliği’nde AB ve Türkiye’nin müşterek onayıyla anlaşmazlıkların Avrupa Adalet Divanı’na taşınması düzenlemesi bulunuyordu. Ancak taraflar bugüne kadar herhangi bir anlaşmazlık konusunun divana taşınmasında görüşbirliğine varamadı. Yani divan mekanizması hiç işletilemedi. Kurulacak tahkim mekanizması çerçevesinde anlaşmazlıkların hızlı biçimde çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Böylelikle Türkiye veya herhangi bir AB üyesi kendisine Gümrük Birliği’ne aykırı muamele yapıldığına inanır ve sorunu karşılıklı çözemezse hakkını tahkimde arayacak. Bununla birlikte kurulacak tahkim mekanizması sadece ticari konularda anlaşmazlıkları kapsayacak.

BİRİKMİŞ SORUNLAR ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK

Tahkimin yeri, işleyiş şekli ve ticari anlaşmazlıklardaki kapsamı gibi detaylar ise resmi müzakere sürecinde şekillenecek. Habertürk’e bilgi veren Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve modernize edilmesi sürecinde AB ile birikmiş olan ticari sorunlarımızı devletlerarası anlaşmazlıkların halli mekanizması yoluyla etkin ve adil bir şekilde çözmeyi amaçlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Serbet ticaret anlaşmalarında benzeri mekanizmaların bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, Avrupa Adalet Divanı nedeniyle Gümrük Birliği’nde mekanizmanın işlemediğini vurguladı. Mevcut durumda Gümrük Birliği o doğultuda genişlemeyeceği için yatırımların tahkim sürecine dahil edilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

RESMİ MÜZAKERELER 2016 SONUNA PLANLANDI

Bu arada Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin resmi müzakere sürecinin 2016’nın son çeyreğinde başlaması bekleniyor. AB halen güncellemeye ilişkin kendi etki analizi çalışmalarını yürütüyor. Bunların tamamlanmasının ardından Avrupa Konseyi’nden resmi müzakere onayının söz konusu dönemde çıkmasının beklendiği bildirildi. Türkiyede kendi çalışmalarına başladı. Bu kapsamda başta iş dünyası örgütleri olmak üzere konuyla ilgili paydaşlarla anketler yapılıyor. Anket soruları arasında Gümrük Birliği’nin tarım ve kamu alımlarına genişlemesi hakkında ne düşünüldüğü yer alıyor. Ayrıca teknik mevzuat farklılıklarının AB ile ticaret yapanlar üzerindeki etkisini ölçecek sorular soruluyor.

12 ALANDA MÜZAKERE İLE GÜNCELLEME YAPILACAK

-GB ile ilgili kararların alındığı AB komitelerinde Türkiye’nin temsilİ

-Ticaret anlaşmalarına Türkiye’nin otomatikman dahil edilmesi

-Karayolu kotalarının serbestleştirilmesi

-Tahkim mekanizmasının kurulması

-Tarım tavizlerinin derinleştirilmesi

-Hizmet sektöründe pazar açılımı yapılacak yeni alanlar belirlenmesi

-Kamu alımlarının GB kapsamına alınması

-Karşılıklı ticaret politikası önlemleri alınması

-Teknik düzenlemeler ve mevzuat uyumu

-Bitki ve hayvan sağlığı

-Fikri mülkiyet hakları

-Gümrüklerde yakın işbirliği