Hal yasasında detaylar belli oldu

Hal yasasında detaylar belli oldu
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği hal yasasında sona gelindi. Yeni düzenlemeyle üreticiden tüketiciye arz zinciri kısaltılacak bu çerçevede komisyon esaslı alım-satım kaldırılacak.

Haller anonim şirketlerce kurulacak. Sebze ve meyvenin yanı sıra et ve süt ile bunların ürünleri, su ve arı ürünleri, kesme çiçek kanun kapsamına alınacak.

Erdoğan’ın önceki gün TRT’de katıldığı canlı yayında “Üretici ile tüketici arasındaki istasyonlar maliyeti artırıyorl” ifadeleriyle yeniden gündeme getirdiği yeni hal yasasında, çalışmalar tamamlanma noktasına geldi. Düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı’nda yapılacak değerlendirmelerin ardından AK Parti’nin yasa teklifi olarak Meclis’e getirilmesi bekleniyor.

BİRLİKLERE DESTEK

Yeni yasa ile öngörülen belli başlı bazı düzenlemeler şöyle:

- Toptancı hali kurulacak yerler ilgili bakanlıklar, ilgili belediyeler, mahalli ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsası, esnaf ve sanatkarlar odaları birliği ile ziraat odası temsilcilerinden oluşan hal yeri tespit komisyonunca belirlenecek.

- Laboratuvar, soğuk hava deposu benzeri hizmet tesislerini de içerecek şekilde toptancı halleri yap-işlet-devret modeliyle profesyonel şirketlerce kurulacak ve işletilecek. 

- Sebze ve meyvelerin yanı sıra et, süt, su ürünleri ve kesme çiçek de kapsanacak.

- Toptancı hallerinde komisyon esaslı alım-satım faaliyetleri kaldırılacak.

- Üretici birlik ve örgütlerine hallerde yer tahsisi yapılacak ve bunlara rayiç kira bedeli üzerinden yüzde 75 indirim uygulanacak, ayrıca stopaj maliyeti sağlanacak.

- Üretici birliklerinin kooperatifleşmesi desteklenecek.

- Hal rüsumu ve cezalı hal rüsumu uygulaması kalkacak.

Milliyet

Etiketler meyve sebze hal şirket