Halkbank 2015'te 2,3 Milyar Lira Kar Elde Etti

Halkbank 2015'te 2,3 Milyar Lira Kar Elde Etti

Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu: - "Türk bankacılık sektörü, büyük kapsamlı projelerin finansmanında tek başına elini taşın altına koyabilecek güce ulaştı. Bankamız, gelecek dönemde de kurumsal bankacılık alanında ekonomik istikrarımızın baş aktörler

İSTANBUL (AA) - Halkbank, geçen yıl 2 milyar 315 milyon lira net dönem karı elde elde etti. Halkbank'tan yapılan açıklamaya göre, bankacılık sektöründeki köklü deneyim ve ürün çeşitliliğiyle üreten Türkiye’ye destek olmak üzere çalışmalarını sürdüren Halkbank, 2015 yılı sonunda toplam aktiflerini 2014 yıl sonuna oranla yüzde 20,8 artırarak 187 milyar 729 milyon liraya yükseltti. Bankanın geçen yıl sonunda toplam karı 2 milyar 315 milyon liraya, toplam mevduatı 122 milyar 146 milyon liraya ve toplam kredileri de 166 milyar 526 milyon liraya ulaştı. Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğu, bankadan geçmişten gelen gücünü geleceğe taşımak ve Türkiye’nin dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olmasına destek olmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Gücünü üretimden alan, ekonomik istikrarını koruyarak büyüyen bir Türkiye idealiyle destek verdikleri projelerle Halkbank'ın, 2015 yılında da bankacılık sektörünün yıldızı olduğuna dikkati çeken Taşkesenlioğlu, "Bankamız bu alandaki güçlü varlığı ve köklü geçmişinden gelen deneyimiyle reel sektörün en önemli iş ortaklarından biri olmaya devam etti. Bizim bankacılık anlayışımız, ekonomideki tüm üretken oyuncuların şevk ve verimliliğini artıracak bir hizmetler bütününü ifade ediyor. Bu kapsamda, Türkiye ekonomisine sadece sağladığımız finansmanla değil, 78 yıllık tecrübemizi reel sektöre açarak hizmet etmekten de büyük mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Taşkesenlioğlu, mevduat dışı kaynaklarını artırdıkları 2015 yılında, aktif kalitesini koruyarak verimli bir dönem geçirdiklerini aktararak, şöyle devam etti:"Yaşanan iki seçime rağmen mali disiplinin güçlü bir şekilde devam etmesi, Türkiye ekonomisini dış şoklara karşı korunaklı kılarken, diğer yandan düşen enerji fiyatlarıyla birlikte daralan cari açık kırılganlığı azaltmaktadır. Dış ticaret açığını daraltan gelişmeler, cari dengedeki iyileşmeyi önemli ölçüde desteklerken; bankacılık sektörü güçlü sermaye yapısı ve aktif büyüklük konularındaki istikrarıyla da göreceli olarak başarılı bir yılı daha geride bıraktı. Türkiye’nin üretim potansiyeline, ihracatta rekabet edebilme gücüne ve istihdam kapasitesine verdiğimiz desteklerin, 2015 yılında da ekonomik büyümemize doğrudan yansımaları oldu."
- "Ekonomik istikrarımızın baş aktörlerinden biri olmayı sürdüreceğiz"
Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin, 2015 yılında da Türk bankacılık sektörünün en önemli destek alanlarından biri olduğunu ve Halkbank'ın da bu alandaki iddiasını devam ettirdiğine vurgu yapan Taşkesenlioğlu, Halkbank'ın yenilikçi ruhu ve sektörde inovatif çözümler üreten modern bankacılık anlayışıyla birçok konuda öncü olduğunun altını çizdi. Taşkesenlioğlu, üç çeyrek asrı geride bırakan tecrübe ve donanımlı kadrolarıyla Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacak yeni iş birlikleri geliştirdiklerini ifade etti. Bu kapsamda, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası ile imzaladıkları yeni protokollerle sağladıkları kaynakları da reel sektöre sundukları ürünlere yenilerini eklemek için kullanacaklarını bildiren Taşkesenlioğlu, "Halkbank ticari ve kurumsal kredilerde yoğunlaşmanın arttığı 2015 yılında, kurumsal segmentte müşterileri için finansal çözümler sunmaya devam etti. Türkiye ekonomisine hareketlilik getiren mega projelerin finansmanında öne çıkan Halkbank, üreten Türkiye’nin bankası olarak büyük kapsamlı projelere verdiği destekle de büyümede önemli rol oynadı. Türk bankacılık sektörü büyük kapsamlı projelerin finansmanında tek başına elini taşın altına koyabilecek güce ulaştı. Bankamız, gelecek dönemde de kurumsal bankacılık alanında ekonomik istikrarımızın baş aktörlerinden biri olmaya devam edecek ve stratejik hedefleriyle uyumlu sonuçlar elde etmeyi sürdürecektir" değerlendirmesinde bulundu.
- "Balkanlar'daki fırsatları değerlendirmeye ve yeni adımlar atmaya devam edeceğiz"
Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Halkbank'ın güçlü bir atılım gerçekleştirerek geride bıraktığı yılda, yurt içinde her geçen gün artan güç ve deneyimini, uluslararası alanda etkin bir banka olma stratejisi doğrultusunda çevre ülkelere de taşıdığını anımsattı. Makedonya’nın 16 şehrinde şube sayısını 34’e yükselten Halkbank'ın, geçen yıl içinde Sırbistan'da faaliyet gösteren Cacanska Banka'nın da yüzde 76,76’sını satın aldığını ve bankanın adını Halkbank A.D. Beograd olarak değiştirerek hizmet vermeye devam ettiği bilgisini veren Taşkesenlioğlu, bu satın almanın, şimdiden Sırbistan’daki Türk yatırımlarının artmasına ve piyasanın büyümesine önemli katkıda bulunduğunu belirtti. Taşkesenlioğlu, büyüme stratejileri doğrultusunda gelecek dönemde güçlü bir bölge bankası olma hedefiyle Balkanlar'daki fırsatları değerlendirmeye ve yeni adımlar atmaya devam edeceklerini vurguladı. Paraf'ın, geçen yılda da kazandıran kampanyalarıyla müşterilerine ayrıcalıklar sunmayı sürdürdüğüne vurgu yapan Taşkesenlioğlu, "Visa Europe’un Türkiye’deki üye bankalara yönelik, her yıl geleneksel olarak düzenlediği Visa Başarı Ödülleri’nde Halkbank, 'Visa Kredi Kartı Alışveriş Hacminde En Çok Büyüyen Banka' ödülüne layık görüldü. Halkbank, bireysel alışverişe yeni bir soluk getiren dinamik yüzü Paraf ile de yaptığı yenilikçi çalışmaların olumlu sonuçlarını toplamaya devam etti. Müşterilerine çok geniş bir ayrıcalıklar dünyası sunan Paraf ile yıl sonu itibarıyla kredi kartı sayımız 3 milyon 794 bin, POS sayısı ise 282 bin olurken üye iş yeri sayımız da 278 bine yükseldi. Yapacağımız çalışmalarla Paraf ailesini daha da genişleteceğiz" görüşlerini paylaştı.
- "2016 yılında hem aktif büyümede hem de kredilerde yüzde 16’lık bir büyüme hedefliyoruz"
Genel Müdür Taşkesenlioğlu, geçen yıla 50 adet şube açılışı hedefiyle başlayan Halkbank'ın, 2015 yılında 49 şube açılışı gerçekleştirerek, hedefleriyle uyumlu sonuçlar elde ettiğini bildirdi. Geçen yıl sonu itibarıyla yurt içinde 944 şubeye ulaşan Halkbank'ın 2016'da 40 yeni şube açma hedefi bulunduğuna dikkati çeken Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti: "2016 yılında hem aktif büyümede hem de kredilerde yüzde 16’lık bir büyüme hedefliyoruz. Kredi büyüme oranları içinde en yüksek performansı, kurumsal tarafta sağlayacağız. Mevduat büyümemizin ise yüzde 17 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.Reel sektörün en büyük destekçisi olan Halkbank, 2015 yılında kamu kurumlarıyla önemli iş birlikleri geliştirdi. İstanbul Adalet Sarayı Rüzgar Türbini yapımına destek sağlayan Halkbank, Adalet Sarayı binasının çatısına yenilenebilir enerji elde etmek amacıyla yerleştirilen rüzgar türbinlerinin geliştirilmesi ve yapımına ilişkin projeye de katkıda bulundu. Halkbank, 2015 yılı içinde ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından şehit çocuklarına eğitim desteği sağlamak üzere tablet bilgisayar hediye edilmesi projesinde de yer aldı. Geçtiğimiz yıl içinde dayanışma ve kardeşlik duygularına katkıda bulunmak üzere geniş çaplı bir toplumsal yardım projesi gerçekleştirdik. Gelecek dönemde de Halkbank’ın ilke ve değerlerini yansıtabileceğimiz projelere destek olmaya devam edeceğiz."