Harcama rekoru MEB, Emniyet, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet'te!

Harcama rekoru MEB, Emniyet, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet'te!
Güncelleme:

Sayıştay’ın 2018 yılı Genel Uygunluk Bildirimi’nde ödenek üstü harcama yapan kurumlar belirlendi. Bu listede ilk sıralada Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri yer alıyor.

AK Parti ödenek üstü harcamada rekor kırıyor. Tüm kurumların 63.2 milyar liralık ödenek üstü harcama tutarının 55 milyarı sırasıyla MEB, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından harcandı.

Sayıştay’ın 2018 yılı Genel Uygunluk Bildirimi’nde, hükümetin yaptığı ödenek üstü harcamalarına yer verildi. “Belirli hizmetler için bütçeye konulmuş bulunan ödeneklerden fazla harcama yapılmamasının, ödenek kullanımında esas” olduğu belirtilen raporda, ödenek üstü harcamanın ancak “…genel veya kısmi seferberlik, savaş ilanı veya zorunlu askeri hazırlıkların yapıldığı olağanüstü hallerde” kullanılabileceği de belirtildi.

Rapora göre, iktidar önceki yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da ödenek üstü harcama yapmayı sürdürdü. Genel bütçeli idareler 63 milyar 245 milyon lira, özel bütçeli idareler 50 milyon lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlar da 163 milyon lira olmak üzere geçen yıl 63 milyar 295 milyon liralık ödenek üstü harcama yaptı. Sayıştay, yasalara uygun olmayan ve geçen yıl harcanıp tüketilen bu tutar için harcama için “Tamamlayıcı ödenek verilip verilmemesi hususu, TBMM’nin takdirindedir” demekle yetindi.

BİLİNDİK KURUMLAR

Ödenek üstü harcama yapan genel bütçeli kurumlar arasında ilk sırada 32 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı yer aldı. MEB’i 10.2 milyar lira ile Emniyet Genel Müdürlüğü, 9 milyar lira ile Sağlık Bakanlığı, 3.2 milyar lira ile Diyanet İşleri Başkanlığı izledi. Özel bütçeli kurumlar arasında da 11.2 milyon lira ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi ilk sırada yer aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 162 milyon liralık harcama ile kategorisindeki kurumlar arasında ödenek üstü harcama yapan tek kurum oldu.

GEREKÇE PERSONEL GİDERİ

2018 yılının ödenek üstü harcamalarında, geçmiş yıllarda olduğu gibi personel gideri ve sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri ağırlıklı oldu. Bu amaçla 2016 yılında yapılan 21 milyarlık harcama iki yılda iki katına yakın arttı. 2016’da 21 milyar ola harcama 2017’de 25 milyara,2018’de 39.4 milyar liraya çıktı.

Birgün