Hızlı tren projelerinin maliyeti de ''hız''landı!

Hızlı tren projelerinin maliyeti de ''hız''landı!
Güncelleme:

TCDD’den alınıp Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne devredilen hızlı tren projelerinin toplam maliyeti 5 kat arttı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, YHT projelerinin Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı yatırım programına göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (AYGM) devredilmesinin sonuçlarını ele alan bir rapora imza attı.

Rapora göre, 2020 yılında TCDD’de bünyesindeki 6 farklı YHT projelerinin toplam maliyeti yatırım programında toplam 36 milyar 540 milyon 811 bin lira olarak hesaplanıyordu.

BirGün'de yer alan habere göre, 2021’de söz konusu 6 proje kısmen ya da tamamen AYGM’ye revize edilerek devredilince ilgili projelerin toplam maliyeti 133 milyar 940 bin 658 bin liraya çıktı. Buna göre 6 proje için ortalama artış bir yılda 3,66 kat oldu.

İŞTE ARTIŞIN NEDENİ

Akın, 2020 yılı yatırım programında TCDD tarafından öz kaynak kullanılarak yapılması planlanan projelerin, 2021 yılında AYGM’ye devredilirken finansmanının dış kredi olarak belirlenmesinin, maliyetleri rekor oranda yükselttiğinin altını çizdi. Akın’ın raporunda, söz konusu projeler şöyle sıralandı:

Ankara-İzmir Projesi, 2021 yılında bir kısmı TCDD’de bırakılırken; bir kısmı ise AYGM’ye devredildi. Proje maliyeti yaklaşık 4,3 kat arttı.

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Projesi, 2021’de proje revize edilerek bir kısmı TCDD’de bırakıldı, bir kısmı da AYGM’ye devredildi. Projenin maliyeti bir yılda 5 kat arttı.

TOPLAM MALİYETİ 3,3 KAT ARTTI 

2021’de bir kısmı TCDD’de kalan, bir kısmı ise AYGM’ye devredilen Adana-Osmaniye-Gaziantep Projesi’nde maliyet artışı yaşandı. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 3,3 kat arttı.

Yerköy-Kayseri Projesi’nin tamamı 2021’de AYGM’ye devredildi. Maliyeti bir yılda 3 kat artış gösterdi.

Gebze-S. Gökçen-Havalimanı-Halkalı Projesi’nin tamamı 2021 yılı yatırım programında revize edilerek AYGM’ye devredildi. Bir yılda maliyet artışı 3,2 katı buldu.

Aksaray-Ulukışla-Yenice Projesi, AYGM’ye devredildi. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 3,4 kat artış gösterdi.

Birgün