İhracatçılardan Zeytinyağı Fiyatı Çıkışı

İhracatçılardan Zeytinyağı Fiyatı Çıkışı

Türkiye'de zeytinyağının 16 lira olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, "Sanayicimiz, üreticimiz hepimiz...

Türkiye'de zeytinyağının 16 lira olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, "Sanayicimiz, üreticimiz hepimiz bir araya gelip tartışsaydık ve sızmaları 12 liradan açsaydık 1 Kasım'dan itibaren yapılan ihracat 3 bin 900 kilo değil 20 bin tonları bulurdu" dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlendi. Mali Genel Kurul Toplantısında 2016 yılında ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde en fazla ihracat yapan 20 firmaya ödül verildi.

Zeytin ve zeytinyağı ihracatı ile ilgili yaşanan sıkıntıları aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Mısır'da zeytinin 1 lira, İspanya'da 2 lira, Türkiye'de ise 4,5 lira olduğunu belirtti. Mısır'da zeytinyağının 6,5 lira, Tunus'ta 7,5 lira, Yunanistan'da 9,5 lira, İspanya'da 10 lira, Türkiye'de de 16 lira olduğunu kaydeden Renklidağ, "Sektörün ciddi bir araştırma, gerekirse arama konferansı yapması lazım. Sezon başında Türkiye'de zeytinyağı fiyatını 16 lira olarak açıkladılar. Şuanda zeytinyağı Aydın bölgesinde 9-15 lira arasında. Kim kaybetti? Sektör, ihracatçılar kaybetti. Ben 9 liraya da 16 liraya da karşıyım. Çözümü hep beraber bulacağız. Geldiğimiz noktanın sebepleri araştırılmalı. Yapılan hataların ya da menfaatlerin oyununa mı geldik acaba? Sanayicimiz, üreticimiz hepimiz bir araya gelip tartışsaydık ve sızmaları 12 liradan açsaydık 1 Kasım'dan itibaren yapılan ihracat 3 bin 900 kilo değil 20 bin tonları bulurdu. Bu işler sadece lafla olmuyor. Bunu ciddi şekilde tartışıp fiyatları bir noktaya oturtacak sivil toplumun yumruğunu vuracak noktaya ilerlemesi gerekiyordu" diye konuştu.

"YÖNETİM ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİK"

Ege İhracatçı Birlikleri olarak yönetime geldiklerinden bu yana yönetim anlayışını, biçimini değiştirdiklerini, "Biz basın üzerinden kimse ile tartışmayacağız" dediklerini söyleyen Renklidağ, şunları kaydetti:

"İnsanlar birbirlerine karşı savaş ilan ediyorlar, birbirlerini öldürüyorlar, sonra aynı masanın etrafına geçip zafer edasıyla anlaşma imzalıyorlar. "Savaşmayacağız, kötü söz de söylemeyeceğiz, önce masaya oturup anlaşmamızı sağlayacağız" dedik."

ÖDÜL ALAN FİRMALAR

Ambalajlı zeytin ihracatında en fazla ihracat yapan 10 firma sırasıyla şöyle: Zer Yağ, Maroli Gıda, Yeniçağ Gıda, Hünkar Zeytincilik, UGESE Tarım Gıda, Ant Gıda, Eker Gıda, Yunuslar Tarım Gıda, Eroğlu Gıda ve Orhanoğlu Gıda. Ambalajlı zeytinyağı ihracatında en fazla ihracat yapan 10 firma ise sırasıyla şöyle: Yudum Gıda, Kozmopolitan Gıda, Zer Yağ, Ticaret ve Sanayi Kontuvarı, Ana Gıda, Küçükbay Yağ ve Deterjan, Yonca Gıda, Tariş, Verde Yağ ve Uygun Rafine Yağ.